Twitter objavio kako će se nositi s problematičnim objavama utjecajnih osoba

Tvitove koji krše pravila, ali su od velikog značaja za javnost zbog osobe koja ih je napisala, ova društvena mreža od sada će sakriti iza posebnog upozorenja

Sandro Vrbanus petak, 28. lipnja 2019. u 18:30

Balansiranje između slobode izražavanja i kvalitete rasprave jedan je od najvećih izazova s kojima se društvene mreže susreću, a svaka ga pokušava riješiti na svoj način. Posebno se tu ističu objave koje pišu utjecajne osobe, prije svega političari koji koriste društvene mreže za komuniciranje s javnošću.

Kao najistaknutiji primjer problematičnog moderiranja sadržaja posljednjih se godina izdvaja Twitter koji je primjerice, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu progledao kroz prste kada je na njihovoj platformi prijetio nuklearnim ratom.

Vuk sit, ovce na broju

Twitter je, ne samo zbog Trumpa, pod salvom kritika na svoj račun odlučio izmijeniti pravila tako da u konačnici svi budu, koliko je to moguće, zadovoljni. Objavili su novu politiku kojom će se voditi kada netko od svjetskih moćnika objavi nešto što bi inače kršilo pravila društvene mreže. Takve objave njihovi moderatori neće, kao običnim korisnicima, uklanjati, ali ih neće niti ostaviti kakve jesu.

Domislili su se novom načinu – sakrit će problematične tvitove iza upozorenja u kojem stoji kako tvit krši izvjesna pravila, ali je Twitter odlučio ostaviti ga dostupnim jer smatra da je riječ o informaciji od javnog interesa. U slučaju kad se takav tvit pojavi pred korisnikom, on će morati kliknuti na ovu obavijest kako bi vidio izvorni sadržaj objave.

Novo pravilo vrijedit će samo za verificirane račune s preko 100 tisuća pratitelja, a koji su u vlasništvu nekog visokog državnog dužnosnika.