prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

In memoriam

U spomen na Branka Součeka

Prije više od pola stoljeća, na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković napravljeno je prvo digitalno hrvatsko računalo. Osmislio ga je i izgradio tada mladi znanstvenik Branko Souček, danas priznati i cijenjeni doajen svjetske i hrvatske računalne znanosti. U prosincu prošle godine oprostili smo se s Prof. Součekom koji nas je napustio u 84. godini života. Profesor Souček kao veliki znanstvenik,  vizionar, humanist  i prijatelj  ostati će u trajnom sjećanju uz zahvalu i poštovanje.


Na Institutu Ruđer Bošković 10. veljače 2015.  s početkom u 11 sati u dvorani III. krila održava se Komemorativni skup u spomen prof. dr. sc. Branku Součeku, članu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, znanstvenom savjetniku Instituta Ruđer Bošković i Brookhaven National Laboratory (BNL), Long Island, New York, redovitom profesoru Zagrebačkog sveučilišta (FER i PMF) te profesoru na Sveučilištu Arizona u Tucsonu.


U program se uključuju, osim uglednih znanstvenika, i svjedoci vremena, prijatelji i kolege profesora Součeka iz Zagreba, New Yorka i Berlina.

Kibernetika i prvo hrvatsko računalo


Profesor Branko Souček, rodom Bjelovarčanin, bio je vodeći stručnjak u svijetu u dizajnu računarskih sustava za laboratorijsku primjenu. Mnogi ga smatraju utemeljiteljem hrvatskog računalstva zbog 256-kanalnog 16-bitnog analizatora kojeg je  konstruirao 1958. godine na IRB-u.


Ovaj 256-kanalni analizator bio je prvo računalo razvijeno u Hrvatskoj. Direktor Brookhaven National Laboratoriesa zbog tog je analizatora osobno došao u Zagreb.


Prof. Souček je integrirao brze digitalne sklopove u računalnu arhitekturu i time unaprijedio laboratorijska znanstvena istraživanja, mjerenja i tehnike kontrole u ranoj fazi digitalne ere.  


Iz Laboratorija za kibernetiku kojeg je prof. Souček osnovao na IRB-u proizašla su mnoga značajna znanstveno-razvojna postignuća u ranim fazama razvoja ICT-tehnologije u Hrvatskoj. Tako je nakon prvog, funkcionalnog prototipa prof. Souček unaprijedio svoje računalo za rad u realnom vremenu te tako stvorio asocijativni analizator. To je računalo radilo na novom principu i bilo je prvo takve vrste u svijetu.

Prvo laboratorijsko računalo koje je podržavalo znanstveno istraživanje u nuklearnoj fizici bilo je upotrebljavano i u drugim laboratorijima IRB-a te u drugim institucijama, a povećalo je brzinu prikupljanja podataka i njihovu analizu oko tisuću puta. Ubrzo je Součekov projekt privukao pažnju međunarodne znanstvene javnosti pa je bio pozivan kao predavač na brojne znanstvene skupove, među ostalim i na Godišnju nacionalnu konferenciju u Washingtonu 1965. godine. Znanstvenici iz SAD, Europe, Kine, Rusije i Japana posjećivali su prof. Součeka kako bi doznali više o njegovim dostignućima.


Od 1960. Branko Souček držao je i prvi sveučilišni kolegij o digitalnim računalima na Zagrebačkom sveučilištu. U isto vrijeme inicirao je i osnivanje Numeričkog računalskog centra (NCR) u Institutu Ruđer Bošković. Njegov kolegij Digitalna računala održavao se na Elektrotehničkom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.


Godine 1970. na Elektrotehničkom je fakultetu uveden novi smjer računalnih znanosti na dodiplomskoj i na postdiplomskoj razini. U to vrijeme objavljene su dvije Součekove knjige iz računalnih znanosti: Microcomputers in data processing and simulation (New York, 1973.) i Microprocessors and Microcomputers (New York, 1976.) koje su bile snažan poticaj mlađoj generaciji studenata računalnih znanosti i korisnicama računala. Zajedno s kolegama, 1969. organizirao je Međunarodnu konferenciju za procesiranje podataka (International Conference on Data Processing), a onda su slijedili trodnevni MICRO-računalni seminari. Od 1978. ti su seminari prerasli u niz najprestižnijih međunarodnih skupova o informatici, komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici - MIPRO.


Svjetski ugled i priznanja


Rezultati profesora Součeka privukli su na IRB brojne poznate svjetske znanstvenike. Među ostalima posjetili su ga Willy Higinbotham, direktor Brookhaven National Laboratorija (USA) i profesor Takao Ichiko, iz japanskog Ministarstva znanosti i tehnologije.


Profesora Součeka, poznatog po njegovim dostignućima, pozvala je izdavačka kuća Wiley Publishing Company da uređuje seriju knjiga o tehnologiji računala nove generacije i time prezentira najnovije prodore u teoriji, istraživanju, razvoju i primjeni inteligentnih računalnih sustava. Profesor Souček sa suradnicima prihvatio se tog izazova i objavio 13 knjiga (10 na engleskom jeziku te 2 na ruskom i 1 na japanskom jeziku) koje su prevedene na ruski, japanski i hrvatski u preko 100.000 primjeraka.


Prof. Souček bio je profesor na Sveučilištu Arizona u Tucsonu, Elektrotehničkom fakultetu te na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu te tako dao je velik doprinos u obrazovao stručnjaka iz područja  računalne tehnologije.


Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (tada JAZU) od 1977.  kao član suradnik u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, a od 2002.  je dopisni član HAZU-a.


Bio je stručni suradnik pri UN-u, stručni suradnik NASA-e, IBM-a, Siemensa, Scheringa te američkog instituta BNL i hrvatskog Instituta Ruđer Bošković. Član međunarodne znanstvene organizacije "American Association for the Advancement of Science", koja je najbrojnija znanstvena organizacija na svijetu i izdaje časopis 'Science'.


Dobitnik Državne nagrade za životno djelo


Koliko je zadužio Institut Ruđer Bošković i hrvatsku znanost potvrđuje i činjenica da mu je na prijedlog Znanstvenog vijeća dodijeljena Državna nagrada za životno djelo 2012. godine.


Želeći mu odati zasluženo priznanje, Znanstveno vijeće Instituta Ruđer Bošković pokrenulo je inicijativu za dodjelu nagrade za životno djelo zaključujući:
Na temelju dugogodišnjih značajnih postignuća u svjetskim razmjerima predlaže se istaknuti znanstvenik prof. Branko Souček za Nagradu za životno djelo, za cjelokupni znanstvenoistraživački rad koji predstavlja značajni osobni doprinos u proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata u području računarstva i elektroničke mjerne instrumentacije.


Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost donio je na sjednici održanoj 25. rujna 2013. odluku o podjeli nagrada za 2012. godinu. Profesoru Branku Součeku dodijeljeno je najviše rangirana nagrada za životno djelo u području tehničkih znanosti - Državne nagrade za životno djelo 2012. godine.


dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (3)

Franjo15 ned 8.2.2015 19:14

U spomen na Branka Součeka

/   ...

ant_p ned 8.2.2015 16:18

U spomen na Branka Součeka

Da, svaka mu cast i pocivao u miru.Samo me smeta sto tek sada cujem za njega, niko u mojim krugovima ga nije dosada spomenuo (faks) :/...

fredii ned 8.2.2015 12:00

U spomen na Branka Součeka

Svaka mu čast na velikom trudu i radu....

Komemorativni skup u spomen doajenu hrvatske i svjetske računalne znanosti profesoru Branku Součeku održat će se na IRB-u 10. veljače 2015.

ned 8.2.2015

Screenshoti (uskoro) napokon na Xboxu One

Konzolaši, radujte se! Microsoftova nova konzola nedugo nakon prvog rođendana napokon dobiva mogućnost snimanja screenshota 19:06

KGI - 30% manje isporuke iPada u 2015.

Ming-Chi Kuo, glavni analitičar tvrtke KGI, predviđa kako će Apple tijekom ove godine isporučiti 30% manje iPada nego u 2014. 18:52

Zabrana pametnih satova na britanskim fakultetima

Britanski fakulteti započeli su sa praksom zabrane pametnih satova u ispitnim dvoranama zbog bojazni da će oni biti iskorišteni za varanje 14:34

Još jedna jeftina Lumia (RM-1099)

Microsoftu se svidjelo izdavanje jeftinih Lumia, nakon 435 modela u Indiju na testiranje je poslan i model oznake RM-1099 11:08

U spomen na Branka Součeka

Komemorativni skup u spomen doajenu hrvatske i svjetske računalne znanosti profesoru Branku Součeku održat će se na IRB-u 10. veljače 2015. 10:00

Sljedeći Nvidia Shield s Tegra X1 čipom

Prema najnovijim informacijama, iduće izdanje Nvidijinog 8-inčnog Shield tableta koristit će tvrtkin vlastiti čip Tegra X1 08:08

YouTube testira "Choose Your View" opciju

YouTube trenutno testira novu „Choose Your View“ opciju koja korisnicima omogućava da sami odaberu iz kojeg kuta žele pogledati snimljeni video 07:43

Krajem godine stiže Phire Glass

Do kraja ove godine na tržištu bi se trebala pojaviti nova zaštita koja će zaslone budućih smartphona, phableta i sličnih uređaja štititi od ogrebotina i napuknuća 05:13

tjedni pregled

najkomentiranije na forumu