prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Konferencije

WordCamp Zagreb privukao veliki interes WordPress zajednice

WordCamp Zagreb okupio je, od petka do nedjelje, više od 400 sudionika koji su, osim na glavnom konferencijskom danu održanom u subotu u Muzeju suvremene umjetnosti, također sudjelovali i na nizu besplatnih radionica prvoga dana konferencije te na posebnom danu namijenjenom onima koji rade na razvoju WordPressa, Contributor Dayu.

 

WordCamp Zagreb organizirala je i inače vrlo aktivna hrvatska WordPress zajednica u suradnji s WordPress Foundationom, fondacijom koja se brine o daljnjem razvoju WordPressa na svjetskoj razini, a po broju okupljenih sudionika zagrebački je WordCamp, nakon dvaju nacionalnih WordCampova održanih u Rijeci i Splitu prošlih godina, dosad najveće okupljanje WordPress korisnika u Hrvatskoj.

 

“Izrazito smo zadovoljni WordCampom Zagreb što govore i komentari naših posjetitelja. Ova konferencija nastaje isključivo na dobrovoljnom zalaganju naših volontera, organizatora i partnera koji su se pobrinuli da sve prođe u najboljem redu, a više 300 zadovoljnih posjetitelja glavnog dana WordCampa dokaz je toga. Kako bismo zaista svima omogućili dolazak, a posebice roditeljima sa djecom, u suradnji sa stručnjacima iz aRTis INCLuduma organizirali smo dječje radionice i igraonice tijekom cijelog trajanja konferencije. O tome koliko je to bio dobar potez govori i desetak najmlađih posjetitelja od 5-10 godina kao i njihovi zadovoljni roditelji koji su mogli u međuvremenu čuti zanimljiva predavanja. Bez pretjerane skromnosti mogu reći da sam izrazito ponosan na sve uključene koji su posljednjih 6 mjeseci predano radili na tome da ljudima približimo neke nove i zanimljive teme, u čemu smo prema dojmovima posjetitelja i uspjeli“, komentirao je ovogodišnji WordCamp Zagreb Lucijan Blagonić, urednik sadržaja ovogodišnjeg WordCampa.

 

Predavanja na WordCampu Zagreb održali su neki od najboljih hrvatskih predavača u iz svijeta web dizajna, web razvoja i općenito web tehnologija, kao i niz predavača koji su na WordCamp Zagreb došli s ocjenama najboljih predavača na drugim europskim i svjetskim WordCampovima.

 

Osim za glavni konferencijski dan, velik je interes sudionika bio i za besplatne radionice, otvorene svim zainteresiranim građanima, koje su prvoga dana WordCampa održane na Otvorenom učilištu Algebra, a za koje se također tražilo mjesto više.

 

Ovogodišnja je novost bio i poseban, prilagođeni program za djecu, koja su mogla sudjelovati na radionici o osnovama WordPressa na hrvatskom ili engleskom jeziku, a za koju je i tijekom glavnog dana WordCampa bio organiziran poseban program. WordCamp Zagreb time je bio vjerojatno i prva domaća tech konferencija koja roditeljima olakšava sudjelovanje na konferenciji, istovremeno nudeći djeci korisne sadržaje.

 

Snimak svih predavanja održanih na WordCampu Zagreb već se može pogledati na  https://youtu.be/9ECchL4C7Zo (odabirom jedne od dvije kamere mogu se ovdje pogledati oba konferencijska streama, odnosno oba tracka WordCampa) a ostale informacije o WordCampu i predavačima dostupne su na webu WordCampa, https://2017.zagreb.wordcamp.org/.

 

Predavanja u dva tracka – inspiracijski i developerski – privukla podjednak broj posjetitelja

 

WordCamp je sudionicima ponudio predavanja u dva tracka – inspiracijskom i stručnom developerskom, s podjednakim interesom sudionika za oba dijela konferencije. Nakon otvornog predavanja Nele Dunato (najbolje ocijenjene predavačice prošlogodišnjeg WordCampa Split) na temu osobnog brendinga i općenito uspješnog brendiranja manjih tvrtki, inspiracijski se track nastavio predavanjima o europskom startup ekosustavu (Maja Žikić, čiji je rad uglavnom vezan uz foodtech projekte i povezivanje poljoprivrede i proizvodnje hrane s tehnološkim rješenjima). Uslijedio je niz predavanja s konkretnim iskustvima u primjeni WordPressa - Ivan Brezak Brkan, pokretač Netokracije, govorio je o svojim iskustvima u pokretanju portala koji prati tech i startup scenu, Miroslav Mađarić o tome kako WordPress koristiti za crowdsourcing, a gošća iz Rumunjske, Alexandra Draghici, o svim profesionalnim uspjesima i neuspjesima koji su je vodili kroz njezinu poslovnu priču s nekoliko web projekata, prenoseći brojna konkretna iskustva.

 

Inspiracijski track WordCampa uključivao je i nekoliko predavanja namijenjenih freelancerima, poput predavanja Tomislava Kozačinskog o tome kako uopće uspjeti i kako se ponašati kao samostalni poduzetnik i predavanja Tome Pajkovskog na temu kako jednokratni posao pretvoriti u trajni odnos s klijentom. Zapaženo je bilo i predavanje Austina Knighta, UX (User eXperience) dizajnera u HubSpotu, koji je govorio o tome je li dizajn umjetnost i koji se zahtjevi postavljaju pred upotrebljiv i koristan dizajn. Inspiracijski je track WordCampa zaključen predavanjima o izgradnji komercijalnih rješenja na platformama otvorenog koda (open source), predavača Antonija Perića-Mazara iz splitske tvrtke Locastic te predavanjem Darija Jazbeca Hrvatina (tvrtka OnTheGo Systems, najpoznatija po rješenju za višejezične web aplikacije u WordPressu – WPML) na temu važnost inspiracije.

 

Milan Ivanović, gost iz srpske WordPress zajednice, prenio je svoja iskustva vezana uz tamošnju zajednicu kao i uz vrlo dobru suradnju s hrvatskom WordPress zajednicom, a njegovo je predavanje bilo tim značajnije što će se u Beogradu sljedeće godine održati krovno europsko okupljanje WordPress korisnika – WordCamp Europe. Europska su okupljanja WordPress korisnika posljednjih godina postala vrlo velika i značajna, čak i značajno veća od onih u drugim dijelovima svijeta, pa će WordCamp Europe u Beogradu biti prilika regionalnoj WordPress zajednici da krene prema još boljoj i aktivnijoj suradnji.

 

Track namijenjen web developerima na WordCampu Zagreb sadržavao je predavanja vezana uz razvoj vlastitih plugina za WordPress i konkretna iskustva u tom procesu (dva su predavanja održali Ante Šepić iz tvrtke Agency i Ratko Šolaja, izvršni direktor tvrtke VueLabs), kao i savjete kako najbolje komercijalizirati razvijene dodatke za WordPress (o čemu je govorio Goran Jakovljević, autor četiri izuzetno popularna plugina za WordPress).

 

Ovaj track nastavljen je predavanjima o učinkovitom pronalaženju i ispravljanju grešaka u kodu (predavanja na tu temu održali su Denis Žoljom, web developer iz Zagreba, te Ivelina Dimova, razvojna inženjerka iz tvrtke CrowdFavorite). Ivan Ružević (Infinum) održao je predavanje o korištenju Webpacka 2 uz WordPress, Marko Banušić (web developer u Telegram medijskoj grupi) o korištenju Vue.js uz WordPress, a predavač iz Njemačke, Bernhard Kau, u tome kako je razvijena nova tema za WordCamp konferencijske webove koji se koriste globalno, za svako WordCamp događanje.

 

Contributor Day i važnost zajednice za uspjeh WordPressa kao open source platforme

 

WordPress je najpopularnija svjetska platforma za objavljivanje sadržaja na webu koju trenutačno koristi više od 27 posto svjetskih internet stranica, odnosno oko 60 milijuna web stranica različite namjene – od osobnih blogova preko portala raznih vrsta do e-trgovina. Od 2003. godine kada je nastao, WordPress je postao jedan od najvažnijih svjetskih open source projekata kroz koji se demokratizira online izdavaštvo te se promiču vrijednosti zajedničkog rada i doprinosa projektima otvorenog koda.

U skladu s tim, jedan od najvažnijih elemenata svakog WordCampa je i Contributor Day koji okuplja pojedince uključene u razvoj pojedinih elemenata WordPressa ili, primjerice, lokalne projekte poput prevođenja (lokalizacije) samog WordPressa, tema ili pojedinih modula. Na ovogodišnjem se Contributor Dayu okupilo četrdesetak web profesionalaca koji iz Hrvatske i regije koji aktivno doprinose WordPress zajednici pišući kod, lokalizirajući sustav, odnosno stavljaju svoj rad na raspolaganje kroz neki od drugih oblika suradnje.

 

Kako WordPress zajednica u Hrvatskoj raste svake godine, neke od zanimljivijih diskusija su bile o rastu zajednice i organizacije predavanja, druženja i sl. Svoja iskustva su podijelili aktivni članovi zajednica iz Srbije, Grčke, Slovenije i drugih zemalja.

dodaj komentar
Više od 400 posjetitelja okupilo se na najvećoj hrvatskoj konferenciji o WordPressu

uto 5.9.2017

Xiaomi predstavio svoj prvi Android One mobitel - Mi A1

Xiaomi je predstavio svoj prvi mobitel iz Android One programa – Mi A1 najviše će se razlikovati od ostatka tvrtkine ponude po tome što će imati čisti Android, onakav kakvim ga je zamislio Google 22:03

Kina prodrmala svijet kriptovaluta

Kineskom zabranom inicijalnih javnih ponuda kriptovaluta ova je vrsta imovine doživjela manji poremećaj i pad cijena 16:28

Gigabyteova GTX-ica 1080 i u Mini-ITX formatu

Gigabyte je u svoju ponudu dodao i jednu GTX-icu 1080 Mini-ITX formata što će se pojaviše svidjeti ljubiteljima manjih računalnih kućišta 15:25

IFA 2017: Acerov Switch 7 Black Edition ima vodeno hlađenje i diskretnu grafiku - evo dojmova

Klon Surfacea Pro kojeg je u Berlinu predstavio Acer jedno je od najmoćnijih 2-in-1 računala na svijetu, a i cijena mu je prilično paprena... 15:15

Samsung i Harman pripremaju pametni zvučnik s naprednim AI-jem

Na sastanku zatvorenom za javnost na berlinskom IFA sajmu, Samsung i Harman dogovorili su prvu suradnju nakon što je južnokorejska tvrtka preuzela Harman čiji će cilj biti razvoj pametnog zvučnika 13:16

Dva od deset prodanih mobilnih telefona klasični uređaji bez pametnih mogućnosti

Prema Mobility Report izvješću koje je sastavila tvrtka Ericsson, vidljiv je podatak kako su dva od deset kupljenih telefona u drugom kvartalu klasični mobilni uređaji bez pametnih mogućnosti 12:01

Iz BenQa stigao 24-inčni monitor za kuću i posao

BenQ je proširio svoju ponudu kućnih i poslovnih monitora s novim 24-inčnim modelom – GL2580HM kojeg je opremio s FHD panelom i vlastitom tehnologijom Eye-Care za zaštitu očiju 11:08

Havajski političari razmatraju univerzalni osnovni dohodak

Društveno uređenje u kojem bi svi stanovnici imali pravo na zajamčeni dohodak mogla bi postati stvarnost ako nam roboti uzmu posao 10:56

IFA 2017: Lenovo Miix 520 je bolji od Surfacea Pro - isprobali smo ga

2-in-1 računalo ima 12,2-inčni ekran i Kaby Lake platformu zahvaljujući kojoj mu trenutačno, u ovom segmentu, malo tko može konkurirati... 08:48

Zbog optužbi za piratstvo gasi se YouTube-MP3.org

Popularni servis za lako pretvaranje bilo kojeg videa s YouTubea u MP3 zapis bit će ugašen nakon nagodbe izvan suda 07:38

Amazon ulaže i zapošljava za bolju Alexu

Prema pisanju Wall Steet Journala, Amazon trenutačno velike nade polaže u svoj odjel za razvoj virtualne asistentice Alexe, što uključuje izdvajanje financijskih sredstava i nova zapošljavanja 06:02

WordCamp Zagreb privukao veliki interes WordPress zajednice

Više od 400 posjetitelja okupilo se na najvećoj hrvatskoj konferenciji o WordPressu 02:08

tjedni pregled

najkomentiranije na forumu