prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Telefonija

Zračenje unutar dozvoljenih granica

T-Mobile je danas u Zagrebu predstavio rezultate mjerenja zračenja T-Mobileovih odašiljača za mobitele, koja su obavili stručnjaci s zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Analiza rezultata pokazuje kako su razine zračenja na svim od izabranih reprezentativnih lokacija unutar dozvoljenih granica, a nerijetko su čak deseterostruko niže od propisanog dozvoljenog maksimuma, iako je regulativa zračenja u Hrvatskoj značajno rigoroznija nego u zemljama EU. Zanimljivo je što se povećanjem broja odašiljača ukupna snaga zračenja zapravo smanjuje, jer svaki od njih tada može raditi manjom snagom kako bi prekrio svoje zadano područje, ističe dipl. ing. doc. dr. sc. Davor Bonefačić, dok je dipl. ing. prof. dr. sc. Juraj Bartolić naglasio kako čak i prisustvo više odašiljača različitih mobilnih operatera koncentriranih na jednom mjestu neće povećati zračenje izvan dozvoljenih granica. Jedino kritično mjesto je u neposrednoj blizini antene, no već desetak metara dalje utjecaj zračenja je marginalan. S obzirom da antene gotovo i ne odašilju u vertikalnoj ravnini, oni koji se nalaze nekoliko metara ispod njih (što je često slučaj u zgradama) također nemaju razloga za brigu.

Zanimaju li vas konkretne tehničke brojke, navedimo kako je maksimalna dozvoljena jakost električnog polja kod GSM mreže 16,82 V/m a UMTS-a 24,4 V/m, a niti u jednom slučaju nije bilo izmjereno više od 5 V/m.
dodaj komentar
Prema mjerenjima koja je obavio FER, razina zračenja T-mobileovih odašiljača zadovoljava propise

čet 2.2.2006

najkomentiranije na forumu