Indijska sonda Chandrayaan-2 danas je lansirana prema Mjesecu

Indijska svemirska agencija uspješno je lansirala svoju drugu znanstvenu misiju koja ima za cilj istraživati Mjesec i tražiti vodu na njemu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. srpnja 2019. u 15:15

Danas je, nešto prije podneva po hrvatskom vremenu, u svemir raketom GSLV Mk III uspješno lansirana indijska misija Chandrayaan-2. Ovo je bio rezervni termin za lansiranje nakon što je prvi, u noći s 14. na 15. srpnja, preskočen iz tehničkih razloga. U međuvremenu su problemi otklonjeni pa je indijska svemirska agencija ISRO mogla nastaviti s planom svojeg drugog posjeta Zemljinom prirodnom satelitu.

Ovo lansiranje gotovo da se poklapa s 50. obljetnicom prve ljudske misije koja je uspješno sletjela na Mjesec. Cilj sonde Chandrayaan-2 jest u narednih osam tjedana nekoliko puta, ubrzavajući koristeći efekt gravitacijske praćke, obići Zemlju, te se potom uputiti prema Mjesecu. Tamo bi ponovno trebala napraviti nekoliko punih orbita te u blizini južnog pola na površinu ispustiti svoj lander Vikram. To bi se trebalo, prema planu, dogoditi 7. rujna.

Lander Vikram ima masu od 1,5 tone, a bit će sposoban 15-ak dana prikupljati znanstvene podatke. Osim njega Mjesečevom će se površinom kretati i rover Pragyaan na solarni pogon, mase 27 kilograma. On bi trebao prijeći 500-tinjak metara, također u otprilike dva tjedna, te obaviti korisna mjerenja i snimanja terena 3D kamerom.