Anthony Levandowski osniva religiju koja štuje – umjetnu inteligenciju

Radili ste u Googleu, ukrali im tajne dokumente pa ih zajedno sa svojim startupom prodali Uberu, i sada ne znate što biste od dosade? Pokrenite religiju

Sandro Vrbanus petak, 17. studenog 2017. u 20:19

Anthony Levandowski je sve samo ne omiljeni lik u Silicijskoj Dolini. Biografija ovog inženjera za autonomna vozila postaje zanimljiva 2008. godine, kada je u Googleu započeo rad na sustavima za autonomna vozila – a sa strane je, "u fušu" pokretao nekoliko startupa. Među njima bio je i Otto, kompanija koja je trebala, gle čuda, proizvoditi autonomne kamione. Pokrenuvši ovu kompaniju Levandowski je otišao iz Googlea, ispostavit će se kasnije, ne baš praznih ruku.

Tek nešto više od dva mjeseca po osnivanju, Otto je u srpnju 2016. godine prodan Uberu, a Levandowski je u toj kompaniji zaposlen kao voditelj njihovog odjela za autonomna vozila. Nakon toga u Googleu (danas Waymou) shvatili su da je nestašni inženjer sa sobom ponio veliku količinu tajnih dokumenata, pa su tužili i njega i Uber. Cijela stvar još je na sudu, a Levandowski je ranije ove godine dobio otkaz iz Ubera.

I sada mu je, očito, dosadno u životu, pa razmatra pokretanje vlastite religije. Duhovni vođa crkve "Way of the Future" neće biti velečasni Anthony, nego – umjetna inteligencija. Strojna će "pamet" uskoro nadići ljudsku, smatra ovaj inženjer, pa će misija njegove religije biti širiti po svijetu istinu o tome kako se umjetne inteligencije i robota ne treba plašiti.

Religija WOTF imat će i vlastiti sveti tekst, "The Manual", organizirat će javne ceremonije i mise, a vjerojatno će imati i fizičko sjedište negdje u Silicijskoj dolini. Sljedbenici (da ne kažemo vjernici) ove crkve učit će o tome da inteligencija nema izvor u biologiji te da je se može proizvesti tehnologijom. Ostala učenja ove crkve bit će utemeljena u znanosti, poticat će napredak i promjene, te stvaranje superinteligencije.

Osnovna vodilja bit će stvaranje i prihvaćanje "božanske umjetne inteligencije" koja će biti utemeljena na hardveru i softveru, a istu će pokušati izgraditi vlastitim donacijama i naporima svih koji se uključe u ovaj projekt.

WOTF, WTF?

"To nije bog u smislu da proizvodi munje i stvara uragane, ali ako je milijardu puta pametniji od čovjeka, kako drugačije ga zvati?", pita se javno Levandowski, i poručuje da je WOTF osnovan kao crkva, a ne kompanija, i da nije riječ o šali.