Bill Gates osniva svoj pametni grad u pustinji Arizone

Pametni grad bit će izgrađen "od nule", a stanovnicima će pružiti život prožet visokom tehnologijom i održivim razvojem

Sandro Vrbanus utorak, 14. studenog 2017. u 12:00

Donedavno najbogatiji čovjek na svijetu, suosnivač Microsofta i veliki filantrop Bill Gates, ima novi projekt. Upravo je kupio velik komad zemlje (oko 25.000 rali, tj. preko 100 kvadratnih kilometara) u američkoj saveznoj državi Arizona, u pustinji zapadno od grada Phoenixa. Na tom mjestu planira od temelja izgraditi vlastiti pametni grad imena Belmont.

Stanovnici Belmonta imat će priliku živjeti u gradu koji je zasnovan na visokoj tehnologiji. Bit će okruženi autonomnim vozilima, brzim računalnim mrežama, novim tehnologijama proizvodnje, prodaje i distribucije, a sasvim novom autocestom bit će povezani i s Las Vegasom.

Gates planira u ovom gradu imati i sve što jedan grad mora imati – urede, trgovine, škole, te kuće i zgrade u koje se može smjestiti oko 80.000 kućanstava. Cijelu investiciju vodi Gatesova investicijska kompanija Belmont Partners kroz koju će za početak u ovaj projekt biti uloženo 80 milijuna dolara. Za sada ne navode kada bi se moglo početi s izgradnjom i pretvaranjem pustinje u tehnološki najnapredniju zajednicu na svijetu.