Broj stranica zaštićenih HTTPS-om i dalje raste

Google je objavio statistiku prema kojoj je korištenje HTTPS-a u porastu, pa se isti sada primjenjuje na velikoj većini posjećenih stranica

Sandro Vrbanus subota, 21. listopada 2017. u 13:59

Listopad je "mjesec podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti", pa su u Googleu odlučili malo informirati javnost o svojem napretku na tom polju. Njihov preglednik Chrome početna je točka za ulaz na web velikom broju korisnika u svijetu, a isto tako im služi i kao prva linija obrane od malwarea, phisinga i ostalih internetskih napasti. Naravno, Googleovci su pritom istaknuli i kako je upravo njihov preglednik najsigurniji na tržištu.

No, ostavimo li postrani subjektivnu samohvalu, Chrome zaista prednjači u nekim načinima zaštite. Prije svega, tu se misli na blokiranje Flasha i NPAPI pluginova, kao i označavanja "običnih" HTTP webstranica nesigurnima. Ovim potonjim se korisnike, ali i vlasnike webova koji još nisu prešli na HTTPS protokol pokušava osvijestiti o potrebi korištenja istog, pogotovo na stranicama koje zahtijevaju unos korisničkih podataka.

Statistika govori, pak, kako na tom polju postoji napredak. Od svih internetskih stranica u svijetu koje se posjete putem Chromea na Androidu, njih 64% zaštićeno je HTTPS-om. Na Windowsima se taj udio popeo na 66%, dok je na Macu i ChromeOS-u zavidnih 75%. Samo u posljednjih godinu dana na svim ovim platformama zabilježen je porast od oko 20 postotnih poena – i to u gotovo svim dijelovima svijeta.