Bugovih 300 brojeva i 25 godina

Nije mala stvar doživjeti tristo brojeva mjesečnika, pa smo tom jubileju posvetili središnji dio novog Buga, koji sadrži i puno drugih tema, od velikog testa Coffee Lake procesora, preko test grafičkih kartica sa cijenom od 1.000 kn, do velikog bloka sastavljenog od niza testova raznih audio uređaja

Miro Rosandić utorak, 31. listopada 2017. u 00:43

Dođu tako neki dani, mjeseci i godine koji nas potaknu na mali osvrt unazad, čašicu nazdravljanja s prijateljima, osjećaj ponosa, koju sjetnu misao... Jubilarni broj Buga ima i tih dijelova, ali u doziranim količinama - ne treba pretjerivati s pričama iz prošlosti.

Mnogima je broj 300 asocijacija na istoimeni film, pa smo i mi planirali stilizirati naslovnicu na način da sadrži motive iz tog filma. Kao što vidite odustali smo od te ideje i odlučili biti svoji. I u retrospektivnoj temi broja, osobito u uvodnom dijelu, bavimo se pričom o nastanku i razvoju vizualnih specifičnosti Buga, pa je i to bio motiv da na koncu i naslovnicu pretvorimo u svojevrsni hommage tim temeljnim postavkama naše vizualne prepoznatljivosti - pikselasta tekstura pozadine simulira zaslon starih monitora, na kojem se slika „zatrese“. Brojevi su ispisani originalnom Bugova tipografijom, a složeni su tako da tvore razlomak. Na taj način smo spojili povijest Buga, tehnologiju o kojoj pišemo i matematički pojam, koji "opisuje" naš jubilej.

kroz opširan razgovor predstavljamo vam Igora Masnjaka, autora prve Bugove naslovnice

U temi broja, koju smo nazvali 300/25 (300 brojeva je izdano u točno 25 godina), kroz opširan razgovor predstavljamo vam Igora Masnjaka, autora Bugove prve naslovnice (i poslije cijelog niza drugih naslovnica), autora naše maskote, digitalne bube, kao i logotipa, odnosno glave časopisa. Igor je davno počeo dobivati inozemne poslovne ponude, što ga je i odvuklo iz Hrvatske, tako da već dvadeset godina živi na Zapadu. Nismo se dugo ni čuli ni vidjeli s njim, pa je ovaj jubilej bio povod da ga potražimo i zamolimo za razgovor o "dobrim starim vremenima"...

Uz brzinski presjek IT povijesti u prošlih četvrt stoljeća, Drago je dodati i blic pregled nekih neinformatičkih događanja (nek' se vidi da nismo fah idioti), tako da vam ne budemo geekovski dosadni.

Uz taj prigodničarski dio imamo i te kako puno drugih, zanimljivih i aktualnih tema.

U Bug Lab su nam stigli najnoviji Intelovi procesora Coffee Lake (na kojima je otisnut natpis “Intel Confidential”). Nastali su kao odgovor na AMD-ovu ofenzivu s procesorima Ryzen. Denis Arunović detaljno ih je testirao, a tome je dodao i opis dvije matične ploče (Asus i Gigabyte), namijenjene baš za procesore Coffee i tako  zaokružio priču.

Davor Šuštić, ljubitelj dobrog zvuka koji ne voli da ga se zove audiofilom (pričao je jednom o tome u Hard-reportu), napravio je veliki usporedni test – USB zvučnih kartica. Možda se pitate, pa tko to koristi, ali saznat ćete iz naše teme koliko su te nevelike kartice (najčešće ni nemaju oblik kartica), iznimno korisne u primjeni. Davor ih je nabavio čak 15 i napravio bogati usporedni testa.

Često nam u svojim pismima ili komentarima sugerirate da napravimo ponekad i test opreme iz nižeg cjenovnog razreda. Prihvatili smo taj prijedlog i odradili testiranje grafičkih kartica sposobnih za igranje u Full HD razlučivosti, koje istovremena ne koštaju više od tisuću kuna. Uspjeli smo prikupiti osam modela koji su zadovoljili spomenute kriterije.

Znamo pretjerati i često sav prostor potrošiti na hardver, ali ovaj mjesec nije tako – imamo i veliki pregled ekstenzija za Google Chrome, pa svi koji koristite taj popularni browser u našem pregledu možete potražiti inspiraciju za to čime ga dodatno opremiti i učiniti još korisnijim.

Posebnu preporuku za čitanje zaslužuje opširni opis fotoaparata Sony α6500, koji je priredio Mario Baksa. Tekst je pisan s velikom pozornošću i ambicijom da oslika sve značajke i mane tog posebnog uređaja.

U novom Bugu možete pročitati što je to HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV), koja je odnedavno dostupna i u Hrvatskoj (prva je počela tu tehnologiju koristi Nova TV).

u nagradnoj igri ovaj put možete osvojiti najnoviji iPhone 8 Plus

Za mobitelaše Petric je napisao opširan osvrt na Sony Xperiu XZ1 i Xperiu XZ1 Compact, sposobne za skeniranje objekata u 3D-u.

I za kraj, imamo vrlo atraktivnu nagradu u našoj redovnoj nagradnoj igri - ovaj put možete osvojiti najnoviji iPhone 8 Plus! Sretno.

Bug 300 je od danas dostupan na kioscima, kao i u digitalnom obliku preko App Storea, Windows Storea i na webu.

Detaljlniji sadržaj možete pogledati na ovoj stranici.