Cijene mobilnog DRAM-a nastavljaju s rastom

Prema podacima s mrežne stranice DRAMeXchange, rast cijena mobilnih DRAM čipova nastavlja se i tijekom četvrtog kvartala ove godine, dok je Samsung i dalje vodeći proizvođač takvih čipova

Matija Pavlić ponedjeljak, 27. studenog 2017. u 11:19

Prema podacima s mrežne stranice DRAMeXchange, cijene mobilnih DRAM čipova tijekom četvrtog kvartala će porasti za oko 10 do 15%. Tijekom trećeg kvartala cijene istih čipova su u prosjeku rasle za oko 5%. Istodobno, proizvođači mobilnih DRAM čipova bilježe sekvencijalni rast prihoda od 4,3% na iznos od 4,6 milijardi dolara.

Samsung je u trećem kvartalu i dalje najveći proizvođač mobilnih DRAM čipova, unatoč padu prihoda od 1% na kvartalnoj razini, trenutačno drži tržišni udio od 58,3% (pad od 61,5% udjela zabilježenog tijekom drugog kvartala).

SK Hynix u trećem kvartalu bilježi rast prihoda od 30,7% na kvartalnoj razini, s 1,36 na 1,76 milijardi dolara, dok njihov tržišni udio iznosi 27,2%.

Micron Technology u trećem kvartalu bilježi pad prihoda u slučaju mobilnih DRAM čipova od 13%, poglavito zbog privremenog gašenja Fab 2 postrojenja koje pripada podružnici Micron Technology Taiwan. U skladu s time zabilježen je i pad tržišnog udjela, s 14,9% zabilježenih u drugom kvartalu na 12,.4% u trećem kvartalu.

Listu pet vodećih proizvođača mobilnih DRAM čipova zatvaraju tajvanske tvrtke Nanya Technology i Winbond Electronics.