Firefox Quantum diči se velikom brzinom i štednjom RAM-a

Iz Mozille su objavili prvu javnu beta inačicu svog preglednika zasnovanog na sasvim novom engineu

Sandro Vrbanus srijeda, 27. rujna 2017. u 12:03

Prije godinu dana iz Mozille su objavili kako rade na sasvim novom engineu koji će nekad u budućnosti pokretati njihov najpopularniji proizvod, internetski preglednik Firefox. Ta je budućnost sada na vidiku, jer je upravo potvrđeno kako će Firefox Quantum svjetlo dana ugledati 14. studenoga. Beta inačica dostupna je za preuzimanje već danas.

Quantum je naziv za engine koji pokreće Firefox i nema nikakve veze s kvantnim računalstvom. Naziv je dramatičan kako bi označio "kvantni skok" koji u Mozilli žele napraviti izgradnjom potpuno novog preglednika. Firefox Quantum nije samo jedna od nadogradnji, već, kažu, njegova "brutalno brza" nova verzija.

Firefox Quantum trebao bi biti dvostruko brži od običnog Firefoxa, i naravno, od glavnog konkurenta, Googleovog Chromea. Veću brzinu otvaranja sadržaja unutar web stranica postiže boljim iskorištavanjem višejezgrenih procesora koji su danas postali sasvim redovna pojava, novim CSS engineom koji također može raditi na više jezgri, te posebnom tehnologijom upravljanja RAM-om. Svojim određivanjem prioriteta pojedinih tabova Firefox Quantum bi trebao trošiti oko 30% manje memorije od Chromea (što i nije veliki izazov), a pritom bi trebao ponuditi fluidnije iskustvo surfanja.

Dodatno, cijelo će grafičko sučelje doživjeti redizajn i bit će prilagođeno 4K monitorima s visokim DPI-jem, a nadogradnje će doživjeti i značajke vezane uz privatnost. Više detalja potražite na Mozillinim stranicama.