George Soros: Facebooku i Googleu su dani odbrojani, a bitcoin će propasti

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu danas je zapaženi govor održao poznati investitor i filantrop, a osvrnuo se i na stanje u tehnologiji

Sandro Vrbanus petak, 26. siječnja 2018. u 15:11

Američko-mađarski milijarder, investitor i filantrop, 87-godišnji George Soros održao je danas govor na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. U govoru je pričao o svojem viđenju današnjeg svijeta, i predviđanjima za budućnost. Dotaknuo se tako Trumpove vladavine i rekao da je ona opasnost za svjetski mir, kritizirao je u Putina, no nama je najzanimljivije to što je spominjao kriptovalute i društvene mreže – teme kojima se svakodnevno bavimo.

"Facebook i Google imaju kontrolu Interneta kakvu ni Orwell nije mogao zamisliti"

Govoreći o Facebooku i Googleu, naveo je da je riječ o monopolima koji dominiraju internetskim oglašavanjem s ukupno preko polovice udjela na razini svijeta. Unatoč tome, ove kompanije ne preuzimaju odgovornost za sadržaje koji se na njima dijele, već se ponašaju samo kao platforme za distribuciju sadržaja. Soros smatra da to tržište treba strože regulirati, kako bi se očuvala zdrava konkurencija, inovacije te otvoren pristup informacijama za sve.

Rekao je i kako su ovim kompanijama, kad je riječ o tržišnoj dominaciji, dani odbrojani, te da je samo pitanje vremena kada će se velik utjecaj SAD-a u području Interneta i društvenih mreža raspasti.

Govoreći i maniji oko kriptovaluta, Soros, koji je velik dio svojeg bogatstva stekao trgujući valutama, izjavio je kako je bitcoin "tipičan primjer špekulativnog mjehura" koji će se s vremenom ispuhati. No, kriptovalute neće potpuno nestati jer su mnogima zanimljive za anonimno plasiranje sredstava diljem svijeta.

Dodatno je naglasio kako tehnologija blockchaina ima i velikih prednosti. Primjerice, ona može omogućiti migrantima da sačuvaju svoj novac, nose ga sa sobom ili ga na siguran šalju rodbini.