Iza kulisa CES-a 2018: Bye-bye Vegas, eto me u Texasu na najboljem BBQ na svijetu

Glavni grad Texasa poznat je po vibrantnoj glazbenoj sceni i fantastičnim craft pivovarama, no ono zbog čega se najviše isplatilo doći ovdje je najbolja mesina u svemiru...

Dragan Petric subota, 13. siječnja 2018. u 14:00

Svake godine pri kraju CES-a odlazim iz Las Vegasa i putem prema kući posjetim na dan-dva još neki američki grad, kad sam već ovdje... Prijašnjih godina sam išao u Los Angeles, Phoenix, San Diego i Tijuanu, Memphis, New Orleans i Nashville. Ove godine odabir je pao na glavni grad Texasa - Austin. Svim ovim gradovima zajedničke su tri stvari - dobra live glazba, dobra klopa i dobra cuga. 

Za uživanje u svemu tome bitno je i dobro društvo. Samnom su svake godine na tom kratkom istražvanju Amerike Bojan, s kojim ionako zajedno putujem na CES, ali i Ivan Podnar, dugogodišnji Bugov kolumnist i dopisnik iz Washingtona (lani nam se pridružio i Antonio Zavada s N1 televizije). Podnar dijeli sličnu strast prema dobroj hrani, cugi i glazbi s nama i s veseljem svake godine uzima dva dana godišnjeg kako bi nam se pridružio u ovoj maloj avanturi. 

 

A post shared by Dragan Petric (@draganpetric) on

Las Vegas je treći grad u SAD-u po broju turista koji ga posjete svake godine, ali kada bi se brojali samo "domaći" turisti, dakle Ameri - bio bi prvi. Amerikanci - iz nekog razloga - obožavaju ići u Las Vegas, što je rezultirali nevjerojatno velikim brojem jeftinih letova prema Vegasi i iz Vegasa prema svim živim američkim gradovima. Do Austina smo tako putovali za samo 120 dolara meni najboljom američkom aviokompanijom, Southwest Airlinesom, izravnim letom koji traje tri sata.

Čim smo sletili i Uberom se dobacili do hotela u gradu, našli smo se s Podnarom i otišli na klopu. U Texasu se jede BBQ. Mesina koja se satima "roštilja" u pušnici, na niskoj temperaturi, do te mjere dok ne postane toliko mekana da se raspada na dodir. Goveđi "brisket", svinjska i goveđa rebra i čuveni "pulled pork" tri su tipa mesine koji se ovdje priprema najbolje na svijetu... Za prvu večeru u Austinu odabrali smo obiteljsku zalogajnicu u kojoj jedu isljučivo lokalci iz tog kvarta, a nakon toga smo se zaputili u Broken Spoke, još veću rupu koja slovi za najpoznatije mjesto u Texasu s live country glazbom. Evo galerije (i videa) s oba mjesta...

 

Prva večer u Austinu - najprije smo pronašli rupčagu na rubu grada gdje lokalna ekipa jede teksaški BBQ kako bi...

Posted by Dragan Petric on Friday, January 12, 2018

Austin je, inače, za tech industriju treći najvažniji grad u SAD-u, poslije San Francisca i New Yorka. Najveći poslodavac u Austinu, primjerice, je Dell, koji ovdje ima i headquarter, a golema predstavništva, R&D centre i urede imaju apsolutno sve američke tech kompanije - ponajviše zahvaljujući izuzetno cijenjenoj obrazovnoj instituciji - The University of Texas at Austin. Imao sam prilike jučer i danas posjetiti neke od tih tvrtki, startupa, pa i samo sveučilište i doista se radi o impresivnim, modernim i zanimljivim zdanjima. Utoliko, iznenađuje kada u centru grada ugledate prizor poput ovog s donje slike...

Na stranu tehnologija, vratimo se klopi i cugi. Danas smo Podnar, Bojan i ja "odradili" craft beer turu po gradu, obišavši tri pivovare i isprobavši ukupno devet craft piva koje su među popularnijima u centralnom Texasu. Uz to su i među najboljim craftovima na svijetu, obzirom da je pivo ovdje najomiljenije alkoholno piće. Prilično natankanima otvorio nam se apetit, pa smo odlučili posjetiti još jedno mjesto gdje idu samo lokalci, a koje ekipa koja tu živi smatra da nudi apsolutno najbolji BBQ ne samo u gradu, Texasu ili Americi, već na cijelom svijetu.

Klopa se u Terry/s Black BBQ naručuje za "mesnim barom" za kojim "mesni pipničar" reže šnite brisketa, rebarca ili nekog drugog dimljenog dragulja na zahtjev, važe ih, te potpom naplaćuje. Red ispred šanka je u svako doba dana ogroman i valja biti strpljiv te čekati dvadesetak minuta do pola sata da se dođe na red. Nakon toga slijedi nagrada - tona mesine toliko očaravajućeg okusa, toliko mekane teksture, toliko impresivnog teka da je nemoguće ne pamtiti to iskustvo čitav život. Evo fotki...

Napijeni crafta i najedeni najbolje mesine ikada imali smo snage samo za kratki posjet baru s live countryjem, dok se nismo srušili u krevet...