Jedna četvrtina bitcoin transakcija vezana za ilegalne aktivnosti

Novo istraživanje bavi se svrhom pojedinih bitcoin transakcija, pritom je utvrđeno da je jedna četvrtina transakcija povezana s ilegalnim aktivnostima

Matija Pavlić petak, 9. veljače 2018. u 06:30

Istraživači Sean Foley (sa Sveučilišta u Sydneyu), Jonathan R. Karlsen (sa Tehnološkog sveučilišta u Sydneyu) i Talis J. Putnins (Stockholmska škola ekonomije iz Rige) proveli su istraživanje o tome za što se koristi danas najpopularnija kriptovaluta, bitcoin.

Za dobivanje podataka istraživači su se poslužili metodama s područja analize podataka kao što su hijerarhijsko klasteriziranje i klasterska analiza. Ističe se kako se oko jednu četvrtinu bitcoin transakcija može povezati s određenim ilegalnim aktivnostima i takvo tržište ima vrijednost od oko 72 milijarde američkih dolara.

Najčešće ilegalne aktivnosti za koje se koriste kriptovalute su financiranje raznih terorističkih skupina, pranje novca te izbjegavanje plaćanja poreza. U istraživanju se također ističe kako dobiveni podaci nikako ne mogu upućivati na zaključak kako kriptovalute potiču rast crnog tržišta ilegalnih aktivnosti, već su samo jedno novo i drukčije platežno sredstvo za postojeće kriminalne aktivnosti.