"Lažne vijesti" su Collinsova riječ godine

Poznati rječnik engleskog jezika u izdanju HarperCollinsa odabrao je internetski pojam lažnih vijesti za riječ 2017. godine

Sandro Vrbanus petak, 3. studenog 2017. u 12:12

Internetski fenomen lažnih vijesti postao je opće mjesto tijekom posljednje predizborne kampanje za američke predsjedničke izbore, kada su lažnim vijestima bombardirani Amerikanci počeli vjerovati u sulude priče koje su im plasirali zarade željni internetski trolovi – čak i oni s drugog kraja svijeta, primjerice, iz Makedonije. Tijekom ove godine fenomen lažnih vijesti postao je gotovo pa svakodnevna pojava, a upotrebu tog pojma u "mainstream" je lansirao novi američki predsjednik Donald Trump koji lažnim vijestima naziva otprilike svaku vijest koja mu ne ide niz dlaku.

Porast upotrebe ovog pojma od 365% u odnosu na prošlu godinu primijetili su leksikografi u britanskoj izdavačkoj kući HarperCollins, pa su je odabrali za riječ 2017. godine Collinsovog rječnika engleskog jezika.

Lažne vijesti ("fake news") Collinsov rječnik opisuje kao "lažne, često senzacionalne informacije koje se šire pod krinkom vijesti"

Osim ovog internetskog buzzworda, u uži izbor za Collinsovu riječ godine ušli su i tehnološki pojmovi poput gig ekonomije, jednoroga (u smislu vrlo uspješnog startupa), te "echo chamber", komora u kojoj odjekuju uvijek isti glasovi – pojašnjena kao zatvoreno okruženje na društvenim mrežama u kojem se korisnici nađu jer imaju prijatelje istih uvjerenja koja se uvijek iznova pojačavaju bez mogućnosti da na njih utječe drugačije mišljenje.