Napokon predstavljen prvi proizvod Magic Leapa

Najiščekivaniji gadget povezan s virtualnom stvarnošću ugledao je svjetlo dana, a tek ćemo vidjeti opravdava li veliki "hype" stvaran godinama

Sandro Vrbanus petak, 22. prosinca 2017. u 00:15

Magic Leap One Creator Edition. Naziv je to prvog proizvoda proizašlog nakon višegodišnjeg razvoja unutar tajanstvenog američkog startupa Magic Leap. Do sada se o radu ove ekipe znalo tek da je "revolucionaran", da ima veze s virtualnom stvarnošću, te da su na temelju ranih prototipa u Magic Leap novac, i to veliki (1,9 milijardi dolara), uložili Google, Alibaba, i brojni drugi investitori.

20. prosinca ove godine javnosti je po prvi puta prikazan i fizički proizvod, nakon nekoliko zanimljivih demo videa softvera. Radi se o naglavnom setu (očekivano) koji bi korisniku trebao omogućiti istovremeno gledanje svijeta oko sebe, te interpolaciju virtualnih predmeta unutar vidnog polja. Posebna tehnologija svjetlosnog polja trebala bi omogućiti, kažu, kako gledanje virtualnih objekata tako i interakciju s njima u tri prostorne i vremenskoj dimenziji.

Lightwear
Lightwear

Osim vizualnog, tu je i audio doživljaj pomiješane stvarnosti kako bi doživljaj bio potpun. Magic Leapov naglavnik ima ugrađen procesor usporediv s onima u prijenosnim računalima, što mu omogućava rad bez spajanja na računalo. Set koji kupac dobiva uključuje "Lightwear", tj naglavni dio koji izgleda poput naočala, s njima povezani "Lightpack", odnosno dio s računalom, te ručni kontroler naziva "Control".

Časopis Rolling Stone objavio je prvu recenziju nakon ekskluzivnog isprobavanja uređaja, a svi ostali morat će na igranje s novim VR gadgetom čekati 2018., za kada je najavljeno lansiranje developerske inačice i pripadajućeg programskog okruženja.