Oculus Go, Facebookov jeftini VR naglavnik

Na jučerašnjoj konferenciji Oculus Connect 4 Mark Zuckerberg je predstavio novi VR uređaj koji će na tržište početkom sljedeće godine

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. listopada 2017. u 10:42

Developerska konferencija koja se vrti oko virtualne stvarnosti, Oculus Connect 4, otvorena je jučer u kalifornijskom San Joseu. Na samom njezinom početku šef Facebooka Mark Zuckerberg je predstavio sasvim novi uređaj iz Facebookovog asortimana, naglavni set za virtualnu stvarnost Oculus Go.

Trebao bi to biti gadget koji popunjava tržišnu nišu, smješten između vrlo jeftinih uređaja u koje se umeću mobiteli, poput Cardboarda i sličnih, te onih skupih, samostalnih poput Oculus Rifta. Oculus Go bit će tako samostalan uređaj, koji za rad neće trebati mobitel ili računalo, a cijenom od 200 dolarasmjestit će se upravo u "rupu" između spomenuta dva segmenta.

Zuckerberg kaže kako je riječ o vrlo kvalitetnom uređaju za tu cijenu, pa je cilj kompanije njime dosegnuti čak milijardu korisnika u svijetu i dati im mogućnost uživanja u VR-u.

Oculus Go izrađen je od plastike s dijelovima od tkanine koja "diše", korisniku nudi sliku iz LCD ekrana (2560 x 1440 točaka) sa smanjenim odbljeskom, ima ugrađene zvučnike, a očekivano je kompatibilan s kompletnom ponudom GearVR aplikacija. Uz njega će se isporučivati i ručni kontroler. Više detalja bit će poznato tijekom studenoga kada će svoje prve primjerke ovog naglavnog seta dobiti odabrani developeri.