Rekordni rast prosječnih cijena pametnih telefona

Prema izvješću GfK-a, prosječne cijene pametnih telefona tijekom trećeg kvartala porasle su za rekordnih 7 posto na godišnjoj razini, generator tržišta su Južna Amerika te središnja i istočna Europa

Matija Pavlić utorak, 24. listopada 2017. u 22:43

U GfK-u upozoravaju na stalni rast prosječne cijene pametnih telefona, posebice u trećem kvartalu ove godine kada su dosegle rekordnu razinu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prosječne cijene pametnih telefona porasle su za rekordnih 7%.

Jedan od osam pametnih telefona prodanih tijekom trećeg kvartala godine stajao je više od 900 dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine svaki šesnaesti prodajni mobilni uređaj imao istu cijenu. Globalna potražnja za pametnim telefonima rasla je za 3% na godišnjoj razini te je dosegla brojku od 367 milijuna primjeraka.

Tradicionalna tržištu su podbacila što se tiče potražnja, a generator rasta bilo je tržište Južne Amerike te središnje i istočne Europe. Na zapadni dio Europe otpada 30,9 milijuna mobilnih uređaja, što je pad od 7% na godišnjoj razini. Središnji i istočni dijelovi Europe pokazuju sve veću tendenciju prema kupovini high-end uređaja, s rastom prosječne cijene pametnih telefona od 26%. Na tim tržištima kupljeno je 22,3 milijuna mobilnih uređaja, što je rast od 9% godišnjoj razini.

Još jedan generator tržišta je i Južna Amerika, poglavito Brazil. I Kina bilježi prosječan rast cijena mobilnih uređaja od 15%, a na tom tržištu je tijekom trećeg kvartala prodano 117 milijuna pametnih telefona. Južnokorejsko tržište suprotan je primjer, prodaja pametnih telefona bilježi pad od 15% na godišnjoj na 16,4 milijuna primjeraka, a sam GfK smanjio je predviđanja oko prodaje pametnih telefona na tom tržištu.