Samsung je u IoT istraživanje i razvoj uložio 14 milijardi dolara

Tvrtka Samsung Electronics je na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike CES 2018 predstavila svoju viziju i strategiju inteligentnog sistema interneta stvari (IoT)

Bug.hr utorak, 9. siječnja 2018. u 22:30

Samsung je na konferenciji za medije demonstrirao jedinstvenu sposobnost neprimjetnog povezivanja korisničkog iskustva pomoću Samsungovih uređaja kod kuće, u uredu i na putu. Tvrtka je radila na tome da svi Samsungovi proizvodi budu IoT spremni do 2020. godine. Osim toga, Samsung je objavio svoj plan unapređenja prihvaćanja IoT-a putem otvorene, dosljedne i inteligentne platforme.

- Mi u Samsungu vjerujemo da će IoT – povezivanje putem interneta - biti jednostavno poput paljenja prekidača. Novim najavljenim proizvodima i uslugama olakšavamo korištenje IoT-a i on postaje gotovo neprimjetan - rekao je Hyun Suk (HS) Kim, predsjednik Odjela korisničke elektronike i Odjela za istraživanje tvrtke Samsung. - Posvećeni smo ideji da svatko ubrzano usvoji IoT kao bi svi Samsungovi povezani uređaji bili inteligentni do 2020. godine. Ovi napreci pomoći će korisnicima ostvarivanje prednosti besprijekornog i jednostavnog povezanog života.

Inteligencija stvari za svakoga

Samsungova IoT filozofija temelji se na otvorenoj inovaciji, što je čini dostupnom za više ljudi, a kada je prožeta inteligencijom može personalizirati njihova iskustva. Današnji fragmentirani i složeni IoT ekosistem sprječava usvajanje. Da bi IoT bio pristupačan i dostupan potrebne su mjere, kao i otvorene inovacije. Zahvaljujući iznimno velikom portfelju proizvoda koji uključuje TV prijemnike, uređaje i pametne telefone te Samsungovom vodstvu u isporuci povezivosti putem 5G mreže, tvrtka je, pomoću platforme Smart Things, u idealnoj poziciji za isporuku otvorenog IoT ekosistema.

S partnerima poput Open Connectivity Foundation (OCF) Samsung surađuje kako bi postavio  uobičajene industrijske standarde. OCF je najveće tijelo za IoT standardizaciju na svijetu, a Samsungov ARTIK čip, klima uređaj i hladnjak Family Hub već su dobili certifikat udruge za kriterije interoperabilnosti neophodne za IoT.

Samsung će u proljeće 2018. ujediniti svoje IoT aplikacije koje obuhvaćaju i Samsung Connect, Smart Home, Smart View i druge, u aplikaciju SmartThings. Njenom uporabom, koristeći samo jednu aplikaciju, omogućuje se povezivanje i upravljanje bilo kojim uređajem koji podržava SmartThings direktno s telefonom, TV prijemnikom ili automobilom. Osim toga, Samsung je najavio da će povezati HARMAN Ignite sa SmartThings Cloudom, prebacujući IoT iskustvo s pametne kuće na automobil. Korisnici će, kao rezultat toga, moći upravljati svojom povezanom kućom iz automobila i obrnuto.

Sastavni dio Samsungove vizije je spojiti uređaje i napraviti ih inteligentnima. Uz Bixby, Samsung na više uređaja pruža personaliziranu inteligentnu uslugu. U 2018. godini određenim će se Samsung Smart TV-ima, kao i novim hladnjakom  Family Hub, moći glasovno upravljati pomoću Bixbyja, a sve kako bi ispunjavanje svakodnevnih poslova bilo što lakše. Pomoću uređaja i usluga koji rade zajedno i prožeti su inteligencijom, aktivnosti u kući postaju lakše.

Budući da povećana povezanost zahtijeva i poboljšanu sigurnost, Samsung je izjavio kako je u svoje povezane uređaje ugradio Samsung Knox tehnologiju, uključujući Smart TV i sustave digitalnog oglašavanja, mobilne uređaje i ino. Kako bi se osigurala zaštita uređaja Knox tehnologija podrazumijeva hardverski sigurnosni sistem i ažuriranja ugrađenog softvera.

Izgradnja povezane budućnosti

Samsung je istaknuo svoju trajnu predanost ulaganju u napredne tehnologije. Lani je tvrtka potrošila više od 14 milijardi dolara za istraživanje i razvoj. Povećali su i ulaganja kroz Samsung NEXT - ključnu inicijativu za ubrzavanje transformacije u integriranu hardversku i softversku tvrtku.

Kao dio svoje nedavno konsolidirane jedinice Samsung Research, Samsung je stvorio i novi AI centar koji u 2018. uključuje četiri laboratorija, i to po jedan u Torontu, Montrealu, Cambridgeu (Velika Britanija). Kako bi se unaprijedile AI ambicije laboratoriji će biti upareni sa Samsungovim radom u Koreji i Silikonskoj dolini te s tvrtkinim M&A aktivnostima.

Besprijekorna iskustva uređaja

Novi proizvodi i usluge najavljeni na CES-u 2018 vrlo konkretno ističu kako Samsung napreduje, a sve u cilju stvaranja besprijekornog IoT iskustva.

Kuća: Od ove će godine Samsung Smart TV stvoriti poveznicu između uređaja kako bi korisniku omogućio jednostavnu prijavu od trenutka raspakiravanja televizora. Novi obiteljski hladnjaci nude širok raspon pametnih karakteristika poput sinkronizacije  skladištenja hrane s pripremom obroka i bolje povezivanje i organiziranje članova obitelji. Samsung Smart TV i Family Hub hladnjaci imaju Bixby značajku, što TV uređajima pruža veću dostupnost aplikacijama, mogućnost jednostavnog traženja filmova po žanru i glumcima te prikazivanje osobnih fotografija, dok će obiteljski hladnjaci moći prepoznati glasove članova obitelji i dati personalizirane informacije kao što su vijesti, vremenska prognoza i ažuriranja kalendara. Samsungovi Smart TV uređaji i Family Hub hladnjaci radit će na povezanoj cloud platformi - Cloud SmartThings - koja služi kao pametna nadzorna ploča za nadzor i upravljanje povezanim uređajima.

Ured: Samsung fleksibilnim rješenjima koja odgovaraju potrebama moderne mobilne radne snage redefinira koncept tradicionalnog ureda. Za one čiji poslovi ne prestaju kada napuste ured Samsungov Notebook 9 Pen donosi snagu, prenosivost i performanse notebook PC-u. Samsung Flip, interaktivni digitalni flipchart od 55 inča, pojednostavljuje suradnju s uredom zahvaljujući neometanom povezivanju s pametnim telefonima i prijenosnim računalima članova grupe za brže dijeljenje sadržaja ideja. Do četiri različita sudionika istodobno mogu predstaviti sadržaj ili napraviti bilješke direktno na zaslonu pomoću prstiju ili ugrađene olovke.

Mobilnost: Samsung pomaže u prelasku na 5G mrežu koja će uvesti novi skup povezanih iskustava. Tvrtka je partner s pružateljima bežičnih usluga i pružateljima širokopojasnih usluga za provođenje prvih korisničkih ispitivanja 5G povezivanja s do 100 puta većim brzinama od 4G LTE mreže danas dostupne na telefonima. Samsung je 5G povezivanjem demonstrirao svoju viziju udobnijeg upravljanja. Samsungov Digital Cockpit pokazuje kako će automobili postati neprimjetno povezan s drugim "stvarima" kao dio IoT- a. Novi dizajn kontrolne ploče, s Bixbyjem, omogućava vozačima jednostavnu kontrolu iskustva u automobilu s povezanim uređajima kod kuće,a  sve putem glasa, dodira, pokreta, ovisno o kontekstu. Putnici mogu uživati i ​​u ultra brzim streaming filmovima u pokretu. Prva u industriji 5G telematička kontrolna jedinica (TCU) može brže preuzeti i prenositi podatke te omogućiti komunikaciju vozila sa svim uređajima, postavljajući temelje za bolju autonomnu vožnju.