WD predstavio 14-terabajtni čvrsti disk

WD predstavio je novi čvrsti disk za enterprise korisnike – Ultrastar Hs14 kojeg odlikuje pozamašni kapacitet od 14 TB

Stjepan Bilić nedjelja, 8. listopada 2017. u 22:38

WD je predstavio novi čvrsti disk za enterprise korisnike. Riječ je o 3,5-inčnom modelu HGST Ultrastar Hs14 kojeg odlikuje pozamašni kapacitet od 14 TB.

U svojim promotivnim materijalima WD posebno ističe kako se radi o prvom čvrstom disku za enterprise sektor koji donosi toliki kapacitet. Novi model ujedno donosi i 16% više podatkovnog prostora nego njegov prethodnik od 12 TB.

Što se specifikacija tiče Ultrastar Hs14 ima osam magnetskih ploča ukupnog kapaciteta 14 TB. Ploče se okreću brzinom od 7.200 rpm, a najveća brzina prijenosa podataka iznosi 233 MB/s. I ovaj model je ispunjen helijem i stiže u dva izdanja – sa SATA ili SAS sučeljem.

Prema navodima proizvođača Ultrastar Hs14 tijekom mirovanja ima potrošnju od 5,2 W, a tijekom rada 6,4 W za SATA model te 6,2 W (mirovanju) i 8,3 W (rad) za SAS model. Disk podržava HelioSeal i Host-managed SMR tehnologije. MTBF vrijeme iznosi 2,5 milijuna radnih sati, a tu je i petogodišnja garancija.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internetskim stranicama proizvođača. Vrijeme dolaska u trgovine kao i cijene za sada nisu poznati.