Zvijezda i egzoplanet nazvani u čast Hrvatske

Međunarodna astronomska unija dodijelila je imena dvama nebeskim tijelima u čast drevnih slavenskih bogova Stribora i Velesa

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. prosinca 2019. u 14:22

U sklopu velike akcije imenovanja "novih svjetova" koju je provela Međunarodna astronomska unija (IAU), 112 zvijezda i njima pripadajućih egzoplaneta dobili su nova imena. Prijedlozi za imena došli su iz isto tako 112 različitih zemalja, gdje su ih odabrali lokalni odbori IAU vođeni metodologijom i napucima za imenovanje nebeskih tijela. Jedna od tih zemalja bila je i Hrvatska koja tako od ovog mjeseca ima u svoju čast imenovan egzoplanet i matičnu mu zvijezdu.

Zvijezda do sada katalogizirana pod imenom HD 75898 dobila je čast nazvati se Stribor, po slavenskom bogu vjetra i liku iz knjige Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Planet koji kruži oko nje dobio je ime Veles, po slavenskom vrhovnom bogu zemlje, voda i podzemlja. Prilikom imenovanja vodilo se računa o tome da se zvijezde nazvane u čast nekoj od zemalja mogu iz te zemlje i vidjeti, pa se tako Stribora može pronaći i dalekozorom ili amaterskim teleskopom iz naših krajeva.

Stribor i Veles

Zvijezda Stribor nalazi se u zviježđu Risa (lat. Lynx), u blizini poznatijeg Velikog medvjeda. Udaljena je 255 svjetlosnih godina od Zemlje, spada u kategoriju žutih subgiganata magnitude 8, a stara je oko 3,8 milijardi godina. Oko 28% je masivnija, 60% veća te oko tri puta sjajnija od našeg Sunca.

Tim California and Carnegie Planet Search 2007. godine u njezinoj je blizini otkrio egzoplanet koji orbitira oko nje. Do sada se nazivao HD 75898b, a sada je dobio ime Veles. Vjerojatno je riječ o plinovitom divu čiji orbitalni period iznosi 422,9 dana. Od Stribora je udaljen 1,191 AU.

Projekt IAU100 NameExoWorlds pokrenut je povodom 100. obljetnice IAU kako bi podigao svijest o našem mjestu u svemiru, kažu iz Međunarodne astronomske unije, te da bi ljude potaknuo na razmišljanje o tome kako bi Zemlju mogli vidjeti stanovnici nekih drugih planeta.