Klipsch Gate - Veliko ime za male stvari

Kompanija Klipsch, dobro poznata hi-fi entuzijastima, naglo je proširila svoju gamu bežičnih uređaja baziranih na protokolu Play-Fi. Testirali smo najpovoljniji među njima

Aron Paulić petak, 16. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Forma / izvedba Bežični audioprijemnik / gateway
Platforme PC, iOS, Android
Ulazi WiFi, AUX 3,5 mm
Izlazi 1x 3,5 mm

Bežični trend, polako ali sigurno, zahvaća sve tradicionalne proizvođače. Tvrtka Klipsch još je 1946. godine napravila legendarne zvučnike Klipschorn, a današnja gama zvučnika obuhvaća podjednaku količinu klasičnih i bežičnih sustava.

Na testu nam se našao Klipsch Gate, bežični prijemnik s integriranim digitalno-analognim konverterom (DAC). Play-Fi protokol, koji ovaj sustav koristi, može prenositi čak 24-bit/192 kHz glazbene datoteke. Ta opcija, ipak, nije u skladu s konstrukcijom uređaja, jer nakon što je 24/192 signal došao do Gateova DAC-a, audiosignal može do pojačala prenijeti jedino 3,5-milimetarskim jackom, koji je primjeren mobitelima, ali ne i zvuku najviše klase. To je samo jedan od kompromisa napravljenih na tom uređaju. Drugi je, pak, nedostatak LAN priključka, a treća zamjerka ide oskudnoj dokumentaciji, čak i na webu. Proizvođač je vjerojatno htio ostaviti dojam da se radi o plug & play uređaju, ali malo više detalja ne bi škodilo.

Skroman izbor izlaza i kontrola – rado bismo vidjeli činčeve i LAN priključak
Skroman izbor izlaza i kontrola – rado bismo vidjeli činčeve i LAN priključak

Aplikacija Klipsch Stream spaja mobitel i Gate pomoću protokola Play-Fi i ima dva načina rada. U hi-res načinu, zvanom “Critical Listening Mode”, ograničena je na spajanje jednog Play-Fi uređaja, ali u 24/192 modu, dok je prilikom standardnog rada signal transkodiran na 16/48, ali uz mogućnost multiroom rada. Klipsch Stream unutar sebe poziva aplikacije poput Deezera, Spotifyja ili Play Musica. Začuđujuće je pritom da Deezer kroz Stream nema isto sučelje i sve mogućnosti kao u svojoj službenoj aplikaciji.

DTS Play-Fi – ima bežični način za hi-fi puriste
DTS Play-Fi – ima bežični način za hi-fi puriste

Na PC-ju je postupak instalacije dobrano drugačiji. Skida se Play-Fi driver, koji zaobilazi Windows mixer i postaje dio sistemskog zvuka. Zvučni test Gatea napravili smo s dva Android mobitela temeljena na Androidu 7.0 Nougat, jednim iPadom, te dva Windows računala (jedan od njih je bio iMac, a Windowsi su se izvodili kroz Parallels). Na oba stroja temeljena na Windowsu kod nekih je FLAC 16/48 audiodatoteka dolazilo do neugodnih zastoja od sekundu-dvije pri sviranju, što se, začudo, nije pojavilo kod 24/192 datoteka, od kojih je najveća imala čak 480 MB. Ti problematični zapisi su s mobitela s Androidom prolazili bez problema. Prilikom sviranja MP3-ca nije bilo nikakvih zastoja.

Konfiguracija za testiranje akustičkih performansi sastojala se od pretpojačala Cyrus 8, dva monobloka Cyrus SmartPower s napajanjem PSX-R i zvučnika Focal Chorus 726. Usporedbe radi, osim Gatea, iste smo glazbene datoteke reproducirali s uređaja RaspberryPi + HiFiBerry, uređaja Chromecast Audio preko 3,5-milimetarskog audioizlaza te Chromecasta s optičkim izlazom i Cambridge Audiovog digitalno-analognog konvertera DacMagic.

Iznenađujuće, Gate se pokazao najosjetljivijim u odnosu na izvor zvuka.

Kod većine MP3 datoteka zvuk je bio vrlo agresivan, što je dobro došlo kod čistog rocka i vokala poput Bettye LaVette, ali je čak i tada falilo basa. Prilikom reprodukcije akustičnih izvedbi nedostajalo je, pak, detalja. Bolje od njega pokazale su se kombinacije RaspberryPi + HiFiBerry i Chromecast s Cambridge Audiovim DAC-om. Jedino je Chromecast preko 3,5-milimetarskog audioizlaza bio inferiorniji, ali ne previše. Da podsjetimo, Chromecast Audio stoji 360 kuna. S FLAC datotekama, Gate je zvučao daleko bolje. I dalje je dominirala rokerska komponenta vokala, ali uz više basova i bolje definiranu zvučnu sliku.

Čini nam se da je Klipsch ovim uređajem htio samo popuniti gamu proizvoda u (za njega) donjem cjenovnom razredu te je posegnuo za jeftinim komponentama i dobio upotrebljiv bežični audioprijemnik, ali bez široke ciljane skupine. Dobro će doći hi-fi entuzijastima koji imaju kolekciju hi-res glazbe i željeli bi ih bez konverzije puštati kroz multiroom okruženje. Ako se pritom opredijele za Klipschev (ili drugi Play-Fi) glavni uređaj, ovaj Gate može im poslužiti kao prihvatljiv konektor za drugi kućni sustav.

Klipsch Gate

  • Podrška za 24-bit/192 kHz audiodatoteke
  • Mogućnost multiroom ulančavanja
  • Akustičke performanse ipak ispod očekivanja
  • 3,5-milimetarski izlaz
  • Play-Fi ne radi na MacOS-u
ZVUK 6
MOGUĆNOSTI 7
UKUPNO 7
Cijena 1.890 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art