General Motors i Autodesk 3D ispisom smanjuju masu automobila

Veliki problem električnih vozila i dalje je njihova efikasnost. Manja masa vozila trebala bi im omogućiti veću autonomiju, a do nje će GM doći tehnologijom 3D ispisa

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. svibnja 2018. u 13:30

General Motors objavio je ovoga tjedna da su dogovorili partnerstvo sa softverskom kompanijom Autodesk koja će im omogućiti korištenje napredne tehnologije u proizvodnji efikasnijih, lakših i čvršćih dijelova za vozila. Cilj ove suradnje jest u proizvodni proces General Motorsa na velika vrata uvesti 3D ispis, kojim bi se mogli proizvoditi lakši i kvalitetniji dijelovi za ugradnju u električne automobile.

3D ispis daje 20% čvršće i 40% lakše dijelove

Ključ korištenja 3D tehnologije je u tome što se njome mogu proizvesti integralni dijelovi, umjesto da se kao do sada sastavljaju iz većeg broja dijelova. Samim time 3D ispisani komadi bit će jednostavniji i lakši, često sasvim drugačijeg dizajna, te će biti savršeno prilagođeni namjeni. 3D tehnologija i softver omogućit će i razvoj i testiranje većeg broja iteracija kako bi se dobila ona najbolja.

Konačni cilj suradnje GM-a i Autodeska jest proizvoditi veći broj dijelova za vozila, što bi značilo da automobili s takvim dijelovima mogu biti značajno lakši od postojećih modela. Masa vozila ključan je, naime, čimbenik u efikasnosti električnih vozila, kojih GM želi imati čak 20 u ponudi do 2023. godine.

Lakša vozila znače i dužu autonomiju s jednim punjenjem baterije, što je u cilju svakom proizvođaču ali i kupcu električnih automobila. General Motors, kažu, želi biti predvodnik u novoj fazi olakšavanja automobila korištenjem naprednih tehnologija i tako iskoristiti prilike koje nisu postojale korištenjem klasičnih metoda proizvodnje.