Nissan se na Ženevskom salonu automobila fokusirao na - elektrifikaciju

Ubrzanje elektrifikacije središnja je tema Nissanova izložbenog prostora na ovogodišnjem Ženevskom salonu automobila

Sandro Vrbanus srijeda, 7. ožujka 2018. u 07:00

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi predstavlja se i japanski proizvođač automobila i s njima povezanih tehnologija, Nissan.

Na središnjoj pozornici održava se svjetska premijera Nissanovog potpuno električnog bolida koji će se natjecati u FIA-inom prvenstvu Formule E, prvi put prikazanom u bojama momčadi. Svoju premijeru na utrkama gradskim ulicama imat će na početku sezone 2018./2019. krajem ove godine.

Diljem Europe već je zaprimljeno više od 19.000 narudžbi za novi leaf

Izložen je i potpuno električni novi Nissan LEAF bez emisija, kojeg su posjetitelji mogli vidjeti i na ovogodišnjem Bug Future Showu. Svakih 12 minuta u Europi se proda jedan LEAF, što ga čini najprodavanijim električnim vozilom na starom kontinentu. Novi Nissan LEAF utjelovljenje je Nissanove inteligentne mobilnosti i predvodnik je Nissanova pokreta da stvori uzbudljivije, sigurnije i povezanije društvo.

Tehnologija koja je prvi put predstavljena u Nissanu LEAF već se ugrađuje u cijelu paletu Nissanovih osobnih i lakih gospodarskih vozila. Napredni sustav za pomoć u vožnji ProPILOT krajem ovog mjeseca bit će dostupan u najprodavanijem crossoveru u Europi, Nissanu Qashqai.

Nissan je otkrio da će u okviru svojeg srednjoročnog plana Nissan M.O.V.E. do 2022. u sljedećoj generaciji svojih najprodavanijih crossovera ponuditi električni pogon. Riječ je o revolucionarnoj inicijativi koja će kupcima ponuditi još veći izbor.

Spreman za budućnost je i Nissan IMx KURO, konceptni automobil koji utjelovljuje Nissanov vodeći položaj u segmentima električnih vozila i crossovera. Preinačen je u odnosu na inačicu predstavljenu na Tokijskom salonu automobila te je sada opremljen i Nissanovom revolucionarnom tehnologijom povezivanja mozga vozača s vozilom.

Najavljena je nova strateška suradnja s energetskim poduzećem E.ON. Nissan i E.ON istraživat će mogućnosti testnih aktivnosti i komercijalnih ponuda u vezi s uslugama povezivanja vozila s električnom mrežom, stvaranjem i pohranom obnovljive energije, kao i spajanje Nissanovih kupaca električnih vozila s mrežom, priopćili su iz Nissana.