Posjetitelji CES-a moći će se provozati u taksiju bez vozača

Kompanije Aptiv i Lyft omogućit će sljedećeg tjedna u Las Vegasu vožnju prvim potpuno autonomnim taksijima na zahtjev

Sandro Vrbanus srijeda, 3. siječnja 2018. u 09:30

Prijevoz na zahtjev kakav nude taksi kompanije i startupi poput Ubera i Lyfta u budućnosti bi trebao biti automatiziran na način da u automobilu ne postoji vozač – čisto iz razloga što se radi o velikom trošku. Taj će trošak biti moguće izbjeći jednom kada se potpuno usavrši tehnologija autonomne vožnje, na čemu brojne kompanije već uvelike rade.

Upravo spomenuti Lyft će, u suradnji s tehnološkim partnerom Aptiv, na ovomjesečnom CES-u u Las Vegasu po prvi puta ponuditi posjetiteljima vožnje potpuno automatiziranim samovozećim taksijima. Korisnici Lyfta moći će pozvati autonomno vozilo (u kojem će ipak sjediti vozač, za svaki slučaj) i njime se provozati u nekoliko ulica oko popularnog Stripa, glavne ulice Las Vegasa.

Automobili opremljeni tehnologijom za samostalnu navigaciju i vožnju po ulicama bit će BMW-ove limuzine serije 5, a putnicima će osim ove jedinstvene promotivne vožnje biti pojašnjene i sve prednosti autonomnog načina vožnje – za "predavanje" će biti zadužen Lyftov "domaćin" koji će se nalaziti na suvozačkom mjestu.

Aptiv, kompanija koja za Lyft razvija vozila bez vozača nedavno je preuzela nuTonomy, također pionira na tom području, a u Bostonu već ima u pogonu flotu testnih vozila. Hvale se da njihov autopilot radi i bez nezgrapnih senzora postavljenih na krov vozila, koji karakteriziraju brojne druge sustave. Procjenjuju da će im tehnologija biti spremna za serijsku ugradnju u automobile tijekom 2019. godine.