AMD ovogodišnji najveći TSMC-ov klijent 7-nanometarskih čipova

Prema listu Apple Daily AMD će biti ovogodišnji najveći TSMC-ov klijent što se tiče 7-nanometarskih čipova, tvrtke TSMC te će time prestići dosadašnjeg vodećeg klijenta, tvrtku Apple

Matija Pavlić ponedjeljak, 6. siječnja 2020. u 07:00

Tajvanski list Apple Daily donosi informaciju dobivenu iz krugova iz same industrije prema kojima će tvrtka AMD biti najveći ovogodišnji klijent tajvanskog TSMC-a, što se tiče 7-nanometarskih čipova.

Time će preteći dosadašnjeg glavnog TSMC-ovog klijenta, tvrtku Apple. To će se dogoditi zbog rasta potražnje za Ryzen 3000 serijom procesora te Navi GPU-ovima (oboje se baziraju upravo na 7-nanometarskom proizvodnom procesu), dok će Apple sa svojim idućim A14 čipom prijeći na noviji 5-nanometarski proizvodni proces (za ovogodišnje iPhone).

Valja napomenuti da će i konzole iduće generacije (Playstation 5 i Xbox Series X) koristiti CPU-ove i GPU-ove bazirane na AMD-ovoj 7-nanometarskoj arhitekturi.

Broj wafera s 7-nanometarskim čipovima koje će TSMC moći proizvesti mjesečno od drugog kvartala ove godine doseći će brojku od 140.000 primjeraka, kako bi se uzele u obzir gotovo udvostručene narudžbe tvrtke AMD.

Tvrtka AMD bit će odgovorna za jednu petinu TSMC-ovih proizvodnih kapaciteta što se tiče 7-nanometarskih čipova. Huawei i Qualcomm će oboje biti odgovorni za 17-18% TSMC-ovih proizvodnih kapaciteta, a MediaTek za 14% kapaciteta, ostatak ide na ostale klijente među kojima i tvrtku iz Cupertina.