Apple svaka dva do tri tjedna potiho preuzme poneki startup

Tim Cook je otkrio kako je u posljednjih pola godine ova kompanija preuzela 20 do 25 manjih tvrtki, dok je javnost upoznata tek s manjim dijelom njih

Sandro Vrbanus srijeda, 8. svibnja 2019. u 06:00

Apple je, unatoč nešto slabijem rastu ukupne prodaje i financijskoj slici općenito lošijoj nego u prethodnim godinama, i dalje vrlo bogata kompanija. Na računima je krajem prvog tromjesečja ove godine imala preko 225 milijardi dolara, pa se nikako ne može reći da joj nedostaje tekuće likvidnosti. Ovaj novac koriste za istraživanje i razvoj novih usluga, ulaganja u razne tehnologije, a kako je sada glavni direktor Tim Cook otkrio, i za "shopping".

U proteklih je pola godine, otprilike, Apple preuzeo 20 do 25 manjih kompanija i startupa, te njihove talentirane zaposlenike, ideje, tehnologije i intelektualno vlasništvo. Sve ovo prošlo je potiho, bez da su to mediji otkrili i objavili. "Kupujemo sve što trebamo i što nam se može uklopiti i ima stratešku svrhu. I tako kupimo po jednu kompaniju, u prosjeku, svaka dva do tri tjedna", kazao je Cook u intervjuu za američki CNBC.

U javnost je, od svih ovih akvizicija, procurilo tek da je Apple preuzeo šest kompanija, mahom startupa iz područja umjetne inteligencije, digitalnog marketinga i s područja distribucije glazbe ili "obične" developerske kompanije. Svima njima je zajedničko da su dovoljno maleni da nitko izvan uskog kruga ljudi za njih nikada nije čuo, ali da su očito razvili neka zanimljiva rješenja koja bi Apple mogao ugraditi u neke od svojih proizvoda ili usluga. Ili, pak, da zapošljavaju neke iznimno nadarene stručnjake.

Posljednja velika Appleova akvizicija koju je javnost popratila bila je preuzimanje Shazama prošle jeseni.