Foxconn: Smanjenje plaća i otkazi zbog slabije prodaje iPhonea

South China Morning Post piše o mnogim problemima s kojima se suočava tvrtka Foxconn zbog smanjene potražnje za iPhoneima, a s ciljem da smanji nagomilane troškove

Matija Pavlić subota, 2. ožujka 2019. u 13:15

Prema pisanju South China Morning Posta, tvrtka Foxconn upala je u probleme zbog slabije potražnje za Appleovim iPhoneima.

U izvješću se spominju navodno manje plaće i beneficije za radnike, plaća radnika u Foxconnovim postrojenjima sada je manja od prosječne plaće u nekim kineskim gradovima.

Znakovito je i ukidanje određenih usluga koje su dosad bile dostupne korisnicima, kao što je na primjer prijevoz od tvrtkinih spavaonica do tvornica pa su sada radnici dužni pješačiti oko 40 minuta kako bi stigli do svojih radnih mjesta. S početkom 2019. godine ukinuta je i besplatna usluga pranja robe koju su radnici sada prisiljeni plaćati.

Foxconn je također otpustio određeni broj sezonskih radnika koji su postali višak (oko 50.000 radnika od listopada prošle godine), a i česte su zamjene postojećih radnika novima (odlazak postojećih radnika na dnevnoj bazi). Znakovit je i primjer da je nekad određena proizvodna linija na vrhuncu proizvodnje imala 140 radnika, dok je sada maksimum oko 30 radnika.

Ukidanja beneficija i smanjenje broja radnika dio su Foxconnove strategije da pokrije nastale gubitke od oko 2,9 milijardi američkih dolara.