Foxonn seli dio proizvodnje iPhonea u Indiju

Zbog trgovinskog rata carinama između SAD-a i Kine vjerojatno će profitirati Indija u kojoj će Foxconn proširiti svoje pogone za sastavljanje Appleovih uređaja

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. prosinca 2018. u 19:26

Foxconn, jedan od najvećih Appleovih dobavljača i kompanija koja sastavlja veliku većinu iPhonea, proširit će svoje pogone u Indiji. Tamo će, uslijed trgovinskog "rata" carinama koji se vodi na relaciji SAD-Kina, premjestiti dio proizvodnje Appleovih iPhonea. Taj bi potez trebao osigurati da se na uređaje sastavljene u Indiji ne obračunavaju povišene carine koje Trumpova administracija uvodi na proizvode sklopljene u Kini.

Ministar zadužen za industriju u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu navodi kako će Foxconn u proširenje proizvodnih pogona na jugu Indije uložiti oko 356 milijuna dolara. Ta bi investicija trebala osigurati i otvaranje oko 25 tisuća radnih mjesta, pa će od nadmudrivanja carinama između SAD-a i Kine u konačnici najviše profitirati Indija (a ne Vijetnam kako se ranije špekuliralo).

U Indiji se otprije sklapaju jeftiniji modeli iPhonea, SE i 6S, a najnovijom Foxconnovom (i, dakako, Appleovom) odlukom u tu bi zemlju trebale doći i proizvodne linije za sastavljanje skupljih modela. Vrlo je vjerojatno kako će se najnoviji modeli XR i XS linije nastaviti sklapati u kineskim pogonima, dok će u Indiji sljedeće godine započeti sklapanje iPhonea X. Osim sastavljanja, moguće je da će se i neke komponente proizvoditi u Indiji, ali detalji za sada nisu poznati.