Grupa Asseco SEE imala najbolju godinu u povijesti kompanije

Prihodi od prodaje na kraju 2018. rasli su za 17% i dosegli 157 milijuna eura, uz 18% veću neto dobit koja je iznosila 15 milijuna eura

Sandro Vrbanus petak, 22. veljače 2019. u 16:45

Grupa Asseco South Eastern Europe Group objavila je financijske rezultate za četvrto tromjesečje i cijelu 2018. godinu prema kojima je tvrtka zabilježila rast prihoda od prodaje od 36%, odnosno 17% u usporedbi s istim razdobljima 2017. godine, ostvarivši prihod od prodaje u iznosu od 51,6 milijuna eura u četvrtomu tromjesečju i 157 milijuna eura na kraju 2018. godine.

Nakon dvanaest mjeseci 2018. godine poslovna jedinica Sistem integracije ostvarila je najveće prihode od prodaje u iznosu od 61,5 milijuna eura, što je porast od 26 % u usporedbi s krajem 2017. godine. Rast je zabilježen u poslovnoj liniji prodaje infrastrukture drugih proizvođača, većinom u Srbiji i Rumunjskoj, kao i u liniji vlastitih rješenja, većinom u Srbiji i Makedoniji.

Prihodi od prodaje u poslovnoj jedinici Payment, koji nude usluge pod novim brandom Payten, iznosili su 57,3 milijuna eura, što je porast od 15 % u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Najveća povećanja ostvarena su zahvaljujući poslovnoj liniji usluga vezanih uz bankomate, većinom u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj. Prihodi od prodaje poslovne linije Procesiranja platnih transakcija narasli su čak 30 % i nastavljaju rasti od travnja 2016. kada su uključeni u ponudu usluga za plaćanje Grupe ASEE.

U poslovnoj jedinci Bankarstva prihodi su dosegli 38,2 milijuna, što je porast od 7 % u usporedbi s četiri tromjesečja prethodne godine, i porast je bio vidljiv u poslovnoj liniji Rješenja za osnovne bankarske sustave, većinom u Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj kao i u poslovnoj liniji Mobilnih rješenja, većinom u Hrvatskoj.

"Zadovoljan sam najboljim financijskim rezultatima u povijesti Grupe ASEE, uključujući Payten, koji su ostvareni na kraju 2018. godine. Četvrto tromjesečje za nas je bilo rekordno, s rastom prihoda od prodaje od 36 %, većinom zahvaljujući Paytenu i poslovnoj jedinici Integracije plaćanja, ali također i zbog zanimljivih novih projekata u poslovnoj jedinici Bankarstva. Vjerujem da će kupnja Necomplusa u prvomu tromjesečju 2019. godine, i stoga i ulazak na španjolsko jezično tržište, povećati naše međunarodno širenje i ojačati naš položaj i stručnost na tržištu plaćanja. Usto, ponuda inovativnih rješenja u bankarstvu omogućit će nam da nastavimo biti privlačnim partnerom bankama u njihovim digitalnim transformacijama" komentirao je Piotr Jeleński, predsjednik Upravnoga odbora Asseco South Eastern Europe S.A.

Operativna dobit Grupe ASEE nakon dvanaest mjeseci 2018. godine dosegla je 11,1%, dok je neto dobit za čitavu 2018. godinu iznosila 15,3 milijuna eura, što je porast od 18% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Tvrtka je objavila vrijednost ugovorenih poslova za 2019. godinu u iznosu od 73,7 milijuna eura, što je porast od 3% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, istovremeno smanjujući vrijednost dobiti sa 95,1 milijuna u 2018. na 92,7 milijuna u 2019. godini.