Hrvatske IT tvrtke u programu Londonske burze vrijednosnica - Elitna postrojba hrvatske informatike

Kapacitet za ulazak u Elite program Londonske burze vrijednosnica imaju one hrvatske IT tvrtke kojima je važniji EBITDA nego ukupni prihod. Važno je da imaju sposobnost za rast, stabilan menadžment s vizijom, da rade nekoliko stvari, no u kojima su globalno kompetentne

Zvonko Pavić ponedjeljak, 16. prosinca 2019. u 13:59

Male i srednje velike informatičke tvrtke u Hrvatskoj bile su među prvima u našoj zemlji koje su svoje poslovanje usmjerile izvozu, i koje su u međunarodnim poslovima postigle zamjetan uspjeh. Kako bi nastavile započeti rast, stalno im treba novac. Naše tvrtke (informatičke i sve ostale) najviše se kreditiraju bankarskim zajmovima – njih više od 80 posto, a u tim zajmovima više od dvije trećine kratkoročni su krediti. Ostali dio novca koji koriste za razvoj poslovanja dolazi iz tekućeg poslovanja i ušteđevina te, u vrlo maloj mjeri, iz privatnih (uglavnom, tzv. equity) fondova.
Prema istraživanju Zagrebačke burze, u Hrvatskoj ima oko 1.300 manjih i srednje velikih tvrtki koje bi novi kapital mogle potražiti na burzama vrijednosnica. Riječ je o tvrtkama koje bi mogle primiti ulaganje do pet milijuna eura bez promjena u strukturi kapitala.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 1 / 2020 siječanj 2020.