HT bilježi rast ključnih pokazatelja u prvom kvartalu ove godine

U prvom kvartalu Hrvatski Telekom ostvario je rast ključnih financijskih pokazatelja – EBITDA-e, neto dobiti i investicija, ali i manje prihode

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. travnja 2018. u 15:00

Hrvatski Telekom je danas objavio svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za prva tri mjeseca ove godine – do 31. ožujka 2018.

U prvom kvartalu Hrvatski Telekom ostvario je rast EBITDA-e, neto dobiti i investicija

EBITDA prije jednokratnih stavki u prvom kvartalu 2018. godine povećana je za 11 milijuna kuna, odnosno 1,6%, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i iznosi 684 milijuna kuna. EBITDA marža iznosi 38,1% te je povećana za 1 postotni poen. Porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom koji je ostvario EBITDA u iznosu od 50 milijuna kuna i veća je za 5 milijuna kuna od EBITDA-e ostvarene u prvom kvartalu 2017. godine. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, HT Grupa u Hrvatskoj ostvarila je za 0,9% veću EBITDA u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine u iznosu od 634 milijuna kuna i EBITDA maržom od 38,3 %.

U odnosu na prvi kvartal 2017., neto dobit povećana je za 18 milijuna kuna, odnosno 11,8% i iznosi 166 milijuna kuna. Crnogorski Telekom doprinosi s 3 milijuna kuna većim ostvarenjem neto dobiti nego u prvom kvartalu 2017. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, ostvarena neto dobit HT Grupe u Hrvatskoj iznosi 160 milijuna kuna i veća je za 10,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupni konsolidirani prihodi u prva tri mjeseca 2018. ostvareni su u iznosu od 1.798 milijuna kuna, što je za 1,1 % manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Nastavljaju se kapitalna ulaganja

Realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za 21,0% u odnosu na prvi kvartal 2017. i iznosi 442 milijuna kuna, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez učinka Crnogorskog Telekoma kapitalna ulaganja HT Grupe u Hrvatskoj povećana su za 13,8 % i iznose 392 milijuna kuna.

U prvom kvartalu 2018. godine započeo je veliki investicijski program dodatne modernizacije mobilne mreže radi povećanja kapaciteta za rast podatkovnog prometa i poboljšanja korisničkog iskustva još bržim pristupom internetu te stvaranju temelja za uvođenje 5G tehnologije.

U ožujku 2018. godine, u komercijalnu ponudu uveden je najbrži internet u Hrvatskoj, simetrične downlink i uplink brzine od 1 Gbit/s. Riječ je o novom tehnološkom konceptu, tzv. TeraStream, gdje korisnik dobiva dediciranu optičku nit. Omogućena je i TV usluga sa 4k sadržajem. Usluga je trenutačno dostupna privatnim korisnicima te obuhvaća oko 20 tisuća kućanstava u dijelovima Zagreba, Splita i Karlovca.

U 2018. godini fokus na rast

Komentirajući poslovne rezultate ostvarene u prvom kvartalu 2018. godine, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković istaknuo je: "Hrvatski Telekom je u prvom kvartalu 2018. godine nastavio s povećanjem ključnih financijskih pokazatelja. Bilježimo povećanje EBITDA-e, neto dobiti i kapitalnih ulaganja s kojima nastavljamo i dalje. Fokus je na investicijama u infrastrukturu čime stvaramo temelje za uvođenje 5G tehnologije. U ožujku smo među prvim operatorima u Europi uveli uslugu pristupa internetu temeljenu na naprednom tehnološkom konceptu TeraStream, koji omogućuje postizanje brzina do 1Gbit/s. Prvi kvartal 2018. obilježio je i drugi rođendan Magente 1, jedinstvene usluge na tržištu koja objedinjuje pogodnosti internetske, mobilne i TV ponude te sam iznimno ponosan što su korisnici prepoznali sve prednosti ove ponude i što njihov broj kontinuirano raste. Usmjereni smo na daljnji rast i zadržavanje tehnološke superiornosti zahvaljujući najboljoj mreži, najboljoj ponudi TV sadržaja te naprednim i inovativnim uslugama koje nudimo, što je preduvjet za najbolje korisničko iskustvo i premium poziciju na tržištu."

Inače, ovoga je tjedna održana i Glavna skupština dioničara HT-a na kojoj je izglasano da će dioničarima 21. svibnja biti isplaćena lanjska dividenda od 6 kuna po dionici.