Huawei će Rusima izgraditi 5G mrežu

Izgleda da se Rusi ne boje moguće špijunaže pa će Kinezima, za razliku od Amerikanaca, dopustiti da im izgrade 5G mreže

Stjepan Bilić petak, 7. lipnja 2019. u 19:02

Rusi se očito ne boje špijunaže (koja za sada nije ni dokazana) kao Amerikanci, tako da su potpisali ugovor o izgradnju 5G mreže. Huawei je potpisao sporazum s ruskom telekomunikacijskom kompanijom MTS o razvoju tehnologije mobilnih mreža nove generacije (5G) u Rusiji.

Slučajno ili ne, potpisivanje sporazuma se poklopilo s trodnevnim posjetom kineskog predsjednika Xi Jinpinga Rusiji. Razlog dolaska kineskog predsjednika u Rusiju je zajednička proslava 70 godina trgovinskih odnosa između Kine i Rusije. Sporazumom je predviđen razvoj 5G tehnologije i probno pokretanje mreže pete generacije tijekom 2019. i 2020. godine. Sporazum je u ime Huaweija potpisao Guo Ping, a u ime MTS-a prvi čovjek tvrtke (CEO) Alexei Kornya.

Kornya je između ostalog izjavio i kako sporazum između MTS-a i Huaweija neće samo stvoriti komercijalnu uporabu 5G mreža u Rusiji u vrlo bliskoj budućnosti, nego će također doprinijeti i daljnjem razvoju gospodarskih veza između Rusije i Kine. Koliko god se ovaj sporazum činio banalnim, kao klasična suradnja između neke države i tvrtke, zapravo je i svojevrsna rukavica u lice SAD-u. Tim više što je na ceremoniji potpisivanja sporazuma uz kineskog prisustvovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kako je poznato, Trump je sredinom svibnja 2019. zabranio kineskim tvrtkama (čitaj: Huaweiju) bilo kakvu isporuku telekomunikacijsku opreme na teritoriju SAD-a, a sve zbog navodne bojazni za nacionalnu sigurnost.