Huawei pojačava razvoj svojih AI i poslužiteljskih čipova

Huawei u želji da postane drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu ulaže i ostale sektore kao što su na primjer AI čipovi te čipovi koji se ugrađuju u poslužitelje

Matija Pavlić petak, 1. ožujka 2019. u 06:30

Prema izvorima iz same industrije, kineska tvrtka Huawei ulaže velike napore u želji da prestigne Apple i postane drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu jača i svoje ostale sektore.

Kako bi to postigla značajno ulaže u sektor čipova vezanih za umjetnu inteligenciju, ali i čipova koji nisu nužno vezani za pametne telefone, kao što su na primjer čipovi za uporabu u poslužiteljima (serije Kunpeng čipova).

Također, čipovi tvrtke Huawei imaju više od 50% udjela što se tiče čipova korištenih u 4K televizorima na domaćem kineskom tržištu, a na ovogodišnjem CES-u predstavljeni su i čipovi prilagođeni 8K televizorima.

Prema istraživanju tvrtke Gartner, ulaganja tvrtke Huawei u sektor poluvodiča porasla su za 45% na godišnjoj razini, na iznos od 21 milijardu američkih dolara. Valja napomenuti kako je Huawei trenutačno treći najveći kupac IC čipova nakon Samsunga i Applea.