Izrael razmišlja o vlastitoj kriptovaluti

Prema pisanju Reutersa i Jerusalem Posta, Izrael bi 2019. godine mogao uvesti vlastitu kontroliranu i centraliziranu kriptovalutu kao protutežu aktualnim popularnim kriptovalutama

Matija Pavlić subota, 30. prosinca 2017. u 11:30

Izrael je dosad bio poznat kao zemlja koja se neprijateljski odnosi prema mogućnosti uvođenja kriptovaluta u službeno financijsko poslovanje u toj zemlji.

Kao primjer takvog stava ističe se namjera tamošnjih vlasti da tvrtkama koje svoje poslovanje temelje na bitcoinima i drugim kriptovalutama zabrani rad i trgovanje na burzi u Tel Avivu. Prema pisanju Reutersa i Jerusalem Posta razlog za takav stav zapravo se krije u namjeri izraelskih vlasti da za nekoliko godina predstave vlastitu kriptovalutu.

Nova izraelska kriptovaluta bi počivala na potpuno drugačijim principima u odnosu na današnje popularne kriptovalute. Nema govora o anonimnosti i decentralizaciji, izraelska kriptovaluta trebala bi biti centralizirana, sigurna i u potpunosti u skladu s pravilima za sprječavanje pranja novca koji su važeći u Izraelu. Realizacija ovog projekta predviđena je za 2019. godinu.