Lenovo se vratio na vrh ljestvice najvećih proizvođača PC-a u svijetu

Prema podacima Gartnera i IDC-a u posljednja tri mjeseca kineska je kompanija zabilježila najveći porast isporuka računala i zasjela na prvo mjesto

Ivan Jelušić četvrtak, 11. listopada 2018. u 14:02

Istraživačke kuće koje se bave analizama globalnog tržišta računala, Gartner i IDC, objavile su svoja izvješća za posljednje tromjesečje. Podaci koji obuhvaćaju razdoblje od srpnja do rujna 2018. godine govore kako je u ta tri mjeseca najbolji posao odradio kineski Lenovo.

Podaci prema IDC-u...
Podaci prema IDC-u...

Ova je kompanija ostvarila najveći porast isporuka osobnih računala od svih konkurenata, pa se nakon nekog vremena vratila na prvo mjesto s 23,6% po Gartneru, odnosno 24% tržišnog udjela po IDC-u. Kao jedan od glavnih razloga porasta udjela Lenova navodi se uključivanje akvizicije kompanije Fujitsu, tj. njihovog odjela za proizvodnju računala u isporuke tijekom posljednjeg kvartala.

Osim toga Lenovo je porastao u isporukama PC-a za poslovne korisnike i posebno dobar kvartal je zabilježio u SAD-u, pa je sve to u kombinaciji dovelo do povratka na vodeće mjesto ljestvice najvećih svjetskih proizvođača.

...i prema Gartneru
...i prema Gartneru

Na drugo se mjesto plasirao donedavni lider HP Inc., a na trećem mjestu po obje agencije i dalje je američki Dell. Kako se IDC i Gartner ponešto razlikuju u metodologijama i opsegu različitih uređaja koje smatraju računalima, tako im i podaci nisu potpuno jednaki. Po IDC-u na 4. mjestu ove ljestvice je Acer, dok je Apple 5. Kod Gartnera ove su dvije kompanije zamijenile mjesta.

Što se tiče općenitih trendova na tržištu, obje agencije prijavljuju kako su isporuke osobnih računala relativno stabilne. Po Gartneru su porasle 0,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok su po IDC-u pale za 0,9% (Gartner u ove podatke uključuje Chromebook računala, pa vjerojatno odatle pozitivni trend).