SAD dozvoljavaju poslovanje s Huaweijem, samo ne za 5G opremu

Trgovinski rat SAD-a i Kine koji se prelama preko leđa Huaweija ovih je dana očito malo popustio, pa su američke sankcije ukinute određenom broju kompanija koje žele prodavati opremu Kinezima

Sandro Vrbanus petak, 30. listopada 2020. u 06:00

Određeni broj američkih kompanija u ICT i telekomunikacijskom sektoru, koje žele surađivati s kineskim Huaweijem i prodavati im svoje komponente unatoč sankcijama, odnedavno to mogu učiniti. Proteklih je dana, doznaje Financial Times, nizu američkih i svjetskih kompanija iz SAD-a stiglo odobrenje za nastavak poslovanja s Huaweijem. S takvim razvojem situacije, kompanije koje barataju američkom tehnologijom smiju je staviti na raspolaganje kineskom koncernu, primjerice prodavati im čipove namijenjene mobilnim uređajima – no, pod jednim bitnim uvjetom.

Može sve, samo 5G – ne!

Preduvjet da bi smjeli poslovati s Huaweijem i prodavati im svoje komponente jest da se one ne koriste u izradi 5G opreme, odnosno da ne podržavaju 5G tehnologiju. Tako su, primjerice, sankcije SAD-a ukinute za OLED ekrane koje Samsung isporučuje Huaweiju, ili pak CMOS senzore koje za Huwei proizvode japanski Sony ili kineski OmniVision, koji ima sjedište u Kaliforniji. Najveći američki proizvođači silicijskih čipova, Qualcomm i MediaTek, mogli bi također do kraja godine dobiti dozvolu za nastavak suradnje s Huaweijem.

Analitičari smatraju da je ovo korak u pozitivnom smjeru te da SAD i dalje žele zadržati Huawei kao trgovinskog partnera, šaljući poruku da prijetnja nacionalnoj sigurnosti, koju su ranije isticali kao razlog za sankcije, očito nije toliko izražena. Otkako je Huawei dospio na "crnu listu" kompanija s kojima SAD strogo kontrolira sve transakcije, dozvole za suradnju s njima zatražilo je 300-tinjak tvrtki. Otprilike svaki treći takav zahtjev je do sada i odobren.