Samsungov pad dobiti ublažen Appleovom odštetom

Jednako kao i u prvom, i u drugom tromjesečju ove godine u Samsungu financijski ne tako povoljne rezultate – pad prihoda i dobiti će se vrlo vjerojatno nastaviti

Sandro Vrbanus petak, 5. srpnja 2019. u 17:00

Prva tri mjeseca 2019. godine za Samsung su, financijski gledano, obilježena kao najlošiji kvartal ove kompanije u posljednje tri godine. Prihodi i dobit značajno su niži nego u istom razdoblju prošle godine, a trend pada će se, kako sada stvari stoje, nastaviti i u drugom kvartalu 2019. Prema upravo objavljenim službenim očekivanjima, u Samsungu predviđaju da će im prihodi biti na razini od oko 48 milijardi dolara, dok bi dobit kvartala trebala iznositi oko 5,5 milijardi dolara.

Prihodi bi, prema ovim podacima, trebali biti za oko 4% manji nego u istom razdoblju 2018. godine, dok bi dobit mogla biti manja za čak 56%.

Appleov loš rezultat popravio Samsungove financije

Potpuni podaci o Samsungovom financijskom stanju bit će objavljeni u narednim tjednima, a za sada se doznaje tek da su rezultati prošlog tromjesečja mogli biti i značajno lošiji – da nije Applea.

Naime, ova je kompanija od Samsunga bila naručila velike količine OLED panela za svoje modele iPhonea X i XS, no nije u potpunosti ispunila očekivanja. Drugim riječima, Apple je inicijalno precijenio potražnju, a nije uspio prodati dovoljno iPhonea da od Samsunga naruči minimalnu ugovorenu količinu OLED panela. Stoga je korejska kompanija od Applea zatražila plaćanje penala, za koje se sada navodi da su isplaćeni tijekom drugog kvartala – u iznosu od oko 680 milijuna dolara.

Inače, pad Samsungove prodaje i dobiti za sada nije objašnjen, ali se procjenjuje da mu je uzrok sve manja potražnja za memorijskim čipovima, ali i mobitelima ove kompanije.