Samsungovi rezultati: loš kvartal, odlična godina

Sukladno ranijim najavama Samsung je izvijestio kako je u posljednjem tromjesečju prošle godine zabilježio pad prihoda i dobiti

Sandro Vrbanus petak, 1. veljače 2019. u 06:00

Samsung je, u skladu s informacijama koje su bili objavili početkom mjeseca, prošlu godinu završio s ne tako dobrim kvartalom, gledano s financijske strane. Najnoviji službeni podaci pokazuju kako je ova kompanija u posljednja tri mjeseca 2018. godine zabilježila prihode od 53,4 milijarde dolara, što je oko 10% manje nego u istom razdoblju 2017. godine. Točno prema predviđanjima, operativna dobit ovog razdoblja pala je za čak 29%.

Unatoč lošijem četvrtom kvartalu (kao i kod Applea) Samsung je prošlu godinu ipak zaključio s rekordnim poslovnim rezultatima. Na godišnjoj su razini ubilježili prihode od 220 milijardi, te dobit od 53 milijarde američkih dolara. Ovi brojevi znače da im je 2018. ipak u cjelini bila bolja od 2017., te da su već dvije godine u nizu ostvarili rekordne prihode i dobit.

U službenoj objavi rezultata još je jednom istaknuto kako je lošija financijska izvedba u posljednjem kvartalu bila uzrokovana slabijom potražnjom za memorijskim čipovima, kao i sve snažnijom konkurencijom na području proizvodnje panela za zaslone. Slična situacija na ovim bi se područjima trebala nastaviti i tijekom ove godine, pa službene prognoze kažu da Samsung očekuje da ukupni godišnji prihodi za 2019. budu manji nego što su bili lani. Potražnja za panelima i memorijskim čipovima trebala bi se početi povećavati tek u drugoj polovici godine.

Od ostalih najava, potvrdili su da će u veljači u San Franciscu otkriti svoj novi Galaxy S10, od kojeg očekuju da potakne novu potražnju i podigne prodaju kompanije u narednim mjesecima.