TSMC: Više od 20 posto prihoda u četvrtom kvartalu od 7-nanometarskih čipova

Tvrtka TSMC će zahvaljujući uspjehu svojeg 7-nanometarskog proizvodnog procesa za čipove u četvrtom kvartalu godine zabilježiti rast profita od 20 posto

Matija Pavlić subota, 20. listopada 2018. u 07:00

Tvrtka TSMC već neko vrijeme profitira od svojeg naprednog 7-nanometarskog proizvodnog procesa.

Sastanak s investitorima otkriva kako će tajvanska tvrtka tijekom 2018. godine proizvesti oko 50 različitih čipova temeljenih na 7-nanometarskom procesu, dok bi tijekom 2019. godine trebalo biti proizvedeno oko 100 različitih čipova u 7-nanometarskom i još svježijem 7-nanometarskom EUV procesu.

Prema dostupnim predviđanjima, prodaja čipova proizvedenih u 7-nanometarskom procesu tajvanskoj će tvrtki u četvrtom kvartalu ove godine donijeti rast profita od 20% te 10% za čitavu 2018. godinu. Masovna proizvodnja čipova u 7-nanometarskom EUV procesu trebala bi započeti tijekom 2020. godine.

Među ključnim TSMC-ovim klijentima spominju se tvrtke Apple, Huawei i Qualcomm, a tu su i tvrtke AMD te Nvidia.

Unatoč uspjehu 7-nanometarskog proizvodnog procesa tvrtka je ipak bila prisiljena smanjiti svoju procjenu o rastu prihoda tvrtke za 2018. godinu s prijašnjih 7 do 9% na 6,5%, ponajviše zbog manje potražnje na području hardvera za rudarenje kriptovaluta.

Za 2019. godinu u TSMC-u očekuju dobru prodaju iz svih ključnih sektora kao što su pametni telefoni, HPC tržište, IoT tržište te automobilska industrija. Planirano je i povećanje investicija u 22-nanometarski proizvodni proces za inovativnija rješenja namijenjena klijentima koji nisu spremni iskoristiti najnovije tehnologije za svoje čipove.