U drugom kvartalu opet negativne brojke za PC tržište

Internetska stranica Digitimes navodi kako PC tržište u drugom kvartalu i dalje bilježi slabe rezultate, unatoč dobrim rezultatima na tržištu poslovnih i gaming računala

Matija Pavlić petak, 18. svibnja 2018. u 06:00

Internetska stranica Digitimes prenosi izvore iz same industrije prema kojima će PC tržište tijekom drugog kvartala godine imati loše prodajne rezultate i to unatoč dobrim prodajnim rezultatima što se tiče gamerskih računala i računala za poslovne korisnike.

Za loše rezultate bit će zaslužna loša prodaja u consumer segmentu tržišta i neočekivano smanjenje interesa za računala prilagođena rudarenju kriptovaluta. Tijekom 2018. godine isporuke prijenosnih i desktop računala nastavit će s godišnjim padom koji iznosi između 3 i 5%, dok će količina isporuka dno dotaknuti upravo u drugom kvartalu godine.

Što se tiče samih proizvođača, vidljivo je kako oštra konkurencija između tvrtki kao što su Asus i MSI na tržištu gaming računala utječe na smanjenje njihovih cijena.

Što se tiče samih proizvođača računala, Dell je tijekom prvog kvartala ove godine zabilježio rast isporuka računala od 6 do 7% na godišnjoj razini, dok je HP zabilježio rast isporuka od 3% (također na godišnjoj razini).

Neuspjeh bilježe tvrtke Acer i Asus koje ne mogu uloviti korak s Dellom i HP-om u Europi i SAD-u te tvrtkom Lenovo u Kini. Njihove isporuke u prvom kvartalu bilježe pad od 7 do 13%.