Velika otpuštanja u T-Systems odjelu Deutsche Telekoma

Nakon pregovora sa sindikatima odlučeno je kako će T-Systems u Njemačkoj otpustiti oko 5.600 zaposlenika u naredne dvije godine

Sandro Vrbanus utorak, 11. rujna 2018. u 13:30

T-Systems, odjel Deutsche Telekoma koji se bavi pružanjem digitalnih usluga, krenuo je u veliko restrukturiranje koje je trebalo, u prvim planovima, uključivati otkaze za oko 10 tisuća, od ukupno 37 tisuća zaposlenika. Utjecaj na radnu snagu na domaćem, njemačkom tržištu, trebao je biti najveći s oko 6 tisuća otkaza.

No, prije bilo kakvog poteza uprava DT-a morala je o tome pregovarati sa sindikatima. Danas dovršeni višetjedni pregovori zaključeni su dogovorom – iz T-Systemsa će u Njemačkoj biti otpušteno oko 5.600 zaposlenika, uzimajući u obzir da je tijekom ove godine svoja radna mjesta svojevoljno napustilo njih nekoliko stotina.

Plan otpuštanja je takav da će do kraja 2020. godine otkaze dobiti 3.765 zaposlenika. Nakon toga, ako se financijska slika kompanije ne popravi, bit će tijekom 2021. godine otpušteno još 1.200 ljudi. S ovim su se složile obje strane, i uprava DT-a i sindikati. Ujedno će, od preko 100 lokacija na kojima T-Systems u Njemačkoj ima urede, biti zadržano tek njih 25, iako je prvotni plan uprave uključivao 8 ili manje aktivnih lokacija.

Nisu "obični" zaposlenici jedini koji će u ovom restrukturiranju  dobiti otkaze. Iz DT-a kažu kako će i broj ljudi na raznim razinama managementa biti smanjen za 30-40%. Broj razina upravljanja bit će s osam smanjen na tri do pet. Kompanija će najavljenim otkazima uštedjeti oko 600 milijuna eura i postati konkurentnija, pa se od nje u narednom razdoblju očekuje rast poslovanja.