Veliki porast dobiti HT-a u prvih devet mjeseci godine

Hrvatski Telekom objavio je danas svoje financijske rezultate za treći kvartal u kojima je vidljiv porast prihoda i dobiti u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Sandro Vrbanus srijeda, 31. listopada 2018. u 11:57

Hrvatski Telekom danas je objavio svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za prvih devet mjeseci 2018., do 30. rujna 2018. Prvih devet mjeseci 2018. godine obilježio je rast svih ključnih financijskih pokazatelja, kažu iz HT-a.

Ukupni konsolidirani prihodi u tri tromjesečja 2018. povećali su se za 2 milijuna kuna u usporedbi sa istim razdobljem 2017. i iznose 5.787 milijuna kuna.

U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, EBITDA prije jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci 2018. porasla je za 3,5% na 2.427 milijuna kuna uz maržu od 41,9%. Porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom koji je ostvario EBITDA u iznosu od 177 milijuna kuna koja je veća za 5,2 % od EBITDA-e ostvarene u istom razdoblju 2017. godine.

Neto dobit Hrvatskog Telekoma porasla je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 18,6% i iznosi 872 milijuna kuna.

Nastavljena ulaganja u mrežnu infrastrukturu

U trećem tromjesečju Hrvatski Telekom nastavio je s investicijama te je do sada investirano 1.241 milijun kuna. Većina ulaganja odnosi se na modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu.

Pristupnom mrežom nove generacije (NGA) sada je pokriveno 58,1 % kućanstava, a optička pristupna mreža dostupna je za 399 tisuća kućanstava. U mobilnoj mreži, unutarnja pokrivenost stanovništva 4G mrežom iznosi 78,7%, dok je pokrivenost u vanjskom okruženju na razini od 98,4%. Nastavljena je i implementacija velike brzine 4G mreže od 350 Mbit/s pri preuzimanju.

Komentirajući poslovne rezultate ostvarene u prvih devet mjeseci 2018. godine, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković istaknuo je:

"U prvih devet mjeseci postigli smo odlične rezultate, a prema ostvarenom rastu svih ključnih financijskih pokazatelja riječ je o jednom od najboljih kvartala Hrvatskog Telekoma u posljednjih 5 godina. Do kraja godine nastavljamo s investicijama, koje su već sada premašile 1.241 milijun kuna čime Hrvatski Telekom dodatno potvrđuje poziciju vodećeg investitora u Hrvatskoj. Nakon što smo u ljeto osigurali preduvjete za implementaciju 5G mreže u Istri, najmodernija mobilna tehnologija postavljena je i na području grada Zagreba. Istovremeno, predstavili smo i prvu komercijalnu NB-IoT mrežu u ovom dijelu Europe, koja će omogućiti daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Uz investicije u modernizaciju fiksne i mobilne mreže naš fokus do kraja godine ostaje na daljnjem rastu u svim segmentima poslovanja te razvoju inovativnih proizvoda i podizanju kvalitete usluga za sve naše korisnike."