Appleov inženjer uhićen zbog industrijske špijunaže vezane za razvoj autonomnih vozila

FBI je uhitio bivšeg Appleovog inženjera Jizhong Chena pod sumnjom da je prikupio materijale vezane za Appleov program autonomnih vozila te iste namjeravao proslijediti tvrtki Xiaopeng Automobile

Matija Pavlić petak, 1. veljače 2019. u 06:00

Sada već bivši zaposlenik tvrtke iz Cupertina, inženjer Jizhong Chen, uhićen je od strane FBI-ja jer je zatečen u Appleovim prostorima s ograničenim pristupom, gdje je fotografirao tisuće dokumenata uključujući razne priručnike i sheme vezane za Appleov projekt razvoja autonomnih vozila.

U početku, Chen je tvrdio kako su fotografije i dokumenti pronađeni kod njega potrebni radi odrade nekog posla u samom Appleu, međutim naknadno je otkriveno da se Chen zapravo planirao zaposliti u kineskoj tvrtki Xiaopeng Automobile, kojoj bi uručio prikupljenu dokumentaciju tvrtke iz Cupertina. Tvrtka Xiaopeng Automobile odlučno je zanijekala svaku povezanost s Chenom.

Inače, to nije prvi slučaj da je Appleov inženjer uhvaćen u krađi, u srpnju prošle godine uhićen je Zhang Xiaolang, zbog sumnje da je podatke o Appleovom programu razvoja autonomnih vozila proslijedio kineskoj startup tvrtki. Sam Appleov projekt razvoja autonomnog vozila pod imenom Titan trenutačno je u krizi, nedavno je otpušteno oko 200 radnika.