Domaći recept kako od nula do 10 tisuća globalnih kupaca

Tvrtke GemBox i TestDome organizirale su predavanja o prodaji softverskih rješenja korisnicima diljem svijeta bez zasebnih predstavništava u drugim zemljama, a snimke predavanja su od sada dostupne i na YouTubeu

Bug.hr srijeda, 26. lipnja 2019. u 14:13

Domaće firme GemBox i TestDome su prošli tjedan završile seriju predavanja u kojima su obradile tri teme bitne lokalnim firmama koje žele globalno prodavati svoj softver putem Interneta. Ako ne spadate u 300-njak ljudi koji se bili na ovim predavanjima, ne tugujte, jer su od ovog tjedna sva dostupna na YouTubeu. Po riječima organizatora i vlasnika Željka Švedića: "Domaćoj start-up zajednici nedostaje lokalnih primjera, jer mnogi recepti iz Silicijske Doline nisu primjenjivi kod nas. Zbog toga smo odlučili podijeliti svoja iskustva s drugima, a objavom na YouTubeu postaju dostupna i ljudima koji žive izvan Zagreba ili zbog obaveza nisu bili u mogućnosti prisustvovati." Lijep potez, a u nastavku donosimo listu predavanja.

Prvi korak u globalnoj prodaji softvera je dovođenje korisnika. Kako su u Gemboxu i TestDomeu napravili website i optimizaciju za tražilice da dobiju 10 tisuća stranih kupaca objasnio je Željko u predavanju "SEO u praksi: kako doći do 10,000 stranih korisnika?"

Nakon što privučete kupce na vaš website, potrebno im vaš softver i prodati. Problem je to što različite zemlje imaju različite valute, sredstva plaćanja, poreze na prodaju softvera i zakone. Na sreću, to sve možete delegirati drugim firma kao što su FastSpring i TransferWise, objasnio je Mario Živić, suvlasnik TestDomea, u predavanju "Kako početi globalno prodavati softver u jedno poslijepodne?"

I na kraju, da bi proširili svoju sada globalnu firmu, trebat će vam dobri zaposlenici. U Zagrebu je problem nestašica programera i sličnog tehničkog kadra, ali se to može riješiti zapošljavanjem udaljenih zaposlenika u drugim županijama ili državama. Zašto su i GemBox i TestDome firme bez ureda sa zaposlenicima od Chicaga do Sydneya, objasnio je Željko u predavanju "Remote Work: Kako rade 100% remote firme?"

Sada ne možete reći da vam nedostaje znanja kako napraviti globalnu firmu iz Hrvatske, tako da slobodno prionite na posao. Ako vas zanima više o navedenoj temi, serija predavanja pod nazivom iPosao iPivo nastavit će se nakon ljetne pauze. Registrirajte se u Meetup grupu iPosao iPivo i e-mailom ćete primiti informaciju o prvom sljedećem terminu predavanja nakon ljetne stanke.

Registrirajte se na Meetup grupu iPosao iPivo za obavijesti o budućim predavanjima