Bilo kuda, RGB svuda, pa i na prijenosnim diskovima

Asus je predstavio prijenosni čvrsti disk naziva FX HDD – osim što ima podršku za enkripciju i sažimanje podataka ima i RGB osvjetljenje na kućištu koje može svijetliti u više od 16 milijuna boja

Stjepan Bilić subota, 2. veljače 2019. u 21:25

Zadnjih par godina proizvođači računalnih komponenti i periferije nastoje u svaki uređaj ugraditi i RGB osvjetljenje. Nakon tipkovnica, miševa, računalnih kućišta i ventilatora dotična pošast je stigla i na memorijske module, interne SSD-ove, a sada evo i na kućišta prijenosnih diskova.

Asus je kako sami navode prvi u svijetu predstavio 2,5“ prijenosni HDD s RGB osvjetljenjem - FX HDD. Točnije, radi se o njihovom Aura Sync osvjetljenju koje može svijetliti u više od 16 milijuna različitih boja. Srećom, Asus se prilikom dizajniranja kućišta i ugradnje RGB-a znao kontrolirati pa je taj svjetleći detalj diskretno integriran u kućište.

U gornjem lijevom kutu postavljen je kako sami kažu – futuristički uzorak, a takvog je futurističkog dizajna i samo kućište. Kako slika vrijedi tisuću riječi, a video barem milijun u prilogu se nalazi i video u kojemu možete Aura Sync osvjetljenje vidjeti i na djelu. Asus napominje kako je moguće preko njihovog softvera sinkronizirati osvjetljene na svim podržanim uređajima, od matičnih ploča do evo, i prijenosnog FX HDD-a.

Što se specifikacija tiče, FX HDD ima USB 3.1 Gen1 sučelje, a kompatibilan je i unatrag (podržava USB 2.0). Od boja za kućište dostupna je samo jedna – crna, što i nije neko preveliko iznenađenje budući da će upravo na crnom kućištu RGB najbolje i doći do izražaja. Kupcima su na raspolaganju dva modela – od 1 TB i 2 TB. Kako disk ne bi bio samo šaren, već i siguran Asus je dodao i softver kojim je moguće enkriptirati (256-bit AES) i sažeti podatke, kao i postaviti automatski backup podataka s računala.

Asus navodi kako su službeno podržani operacijski sustavi Windows (Windows 7 i noviji) te Mac OS X (10.8 i noviji). Dimenzije uređaja su 128 x 80 x 16,3 milimetara, a težina 145 grama. Cijena za sada nije poznata.