Aktivisti u Francuskoj organizirali prosvjede u Appleovim trgovinama

Prosvjednici iz organizacije Attac upali su u Appleove trgovine u Francuskoj tražeći od tvrtke iz Cupertina da smjesta plati 13 milijardi eura poreza Europskoj uniji i povuče žalbu na tu odluku

Matija Pavlić nedjelja, 3. prosinca 2017. u 22:54

Aktivisti iz organizacije Attac (Association pour la Taxation des Transactions financières et pour l'action citoyenne) u subotu su u Francuskoj organizirali prosvjed protiv tvrtke Apple kako bi potaknuli tvrtku iz Cupertina da Europskoj uniji plati porez u visini od 13 milijardi eura.

Primarni cilj članova Attaca je borba protiv takozvanih poreznih oaza, borba za regulaciju financijskog tržišta te borba protiv pojedinca i tvrtki koje izbjegavaju plaćanje poreza. Prosvjed koji je Attac organizirao protiv Apple uključivao je upad u više Appleovih trgovina diljem Francuske s ciljem privremenog prekida rada tih trgovina i skretanja pozornosti na Attacove aktivnosti i zahtjeve u svezi tvrtke iz Cupertina.

Glavni prosvjed zbio se u Opera Apple Storeu u Parizu u koji je upala skupina od stotinu Attacovih aktivista. Svoj prosvjed održali su u praznoj trgovini s obzirom na to da je osiguranje prethodno evakuiralo kupce i zaposlenike, a sam prosvjed završio je nakon tri sata.

U Attacu tvrde kako je Apple u raznim poreznim oazama navodno "skupio oko 230 milijardi američkih dolara", od tvrtke iz Cupertina traže da smjesta povuku svoju žalbu pri Europskom sudu pravde te smjesta plate spomenutih 13 milijardi eura neplaćenog poreza.

Također, ističe se kako je ovaj prosvjed dio kampanje #PhoneRevolt koja ne uključuje samo prosvjed protiv izbjegavanja plaćanja poreza već i prosvjed protiv zagađenja okoliša putem ekstrakcije metala potrebnih u uređajima, eksploatacija radnika te konzumerizma. Apple zasad nije komentirao ovaj događaj ni prosvjede.