I Rusija na meti cyber kriminalaca

Ruska središnja banka objavila je podatke prema kojima su cyber kriminalci tijekom 2017. godine iskorištavajući Cobalt Strike alat u napadima uspjeli otuđiti oko 1 milijardu rubalja

Matija Pavlić utorak, 13. veljače 2018. u 21:15

Rusija se često spominje u kontekstu zemalja iz kojih potječu razni cyber kriminalci i hakerske skupine, no posljednje vijesti pokazuju da i ta zemlja može biti žrtvom cyber napada.

Ruska središnja banka objavila je kako su napadi na ruske banke tijekom 2017. godine cyber kriminalcima donijeli profit u iznosu od 1 milijarde rubalja ili oko 104 milijuna kuna.

Ističe se kako su cyber kriminalci uspjeli iskoristiti alat Cobalt Strike koji služi za testiranje efikasnosti sigurnosnih sustava u poslovnim organizacijama u svoju korist. Tijekom prošle godine zabilježeno je 21 kampanja odnosno napada koji su izvršeni putem Cobalt Strike alata.

Tijekom 2017. godine zabilježeni su napadi na 240 organizacija koje se bave novčanim poslovanjem od čega je uspješno bilo njih 11, a uspješni napadi donijeli su gore spomenuti ukupni gubitak od 1 milijarde rubalja.