Koronavirus uzrokovao odgađanje i otkazivanje brojnih filmskih festivala, pa tako i Canneskog

Filmski festivali u Cannesu i Tribeci su odgođeni, otkazan je multimedijski festival SXSW, kao i niz manjih događanja iz svijeta filma

Sandro Vrbanus subota, 21. ožujka 2020. u 16:14

Organizatori filmskog festivala u Cannesu donijeli su odluku da se festival ove godine neće održati od 12. do 23. svibnja kako je bilo predviđeno. U ovom trenutku razmatra se nekoliko opcija, a najvjerojatnija je ona da se festival održi krajem lipnja ili početkom srpnja. "Razmatra se nekoliko opcija kako bi se festival mogao održati, a jedna je pomicanje datuma na kraj mjeseca lipnja ili početak srpnja", navodi se u priopćenju organizatora.

Dodali su i kako će konačna odluka biti donesena u dogovoru s vlastima kada se zdravstvena situacija popravi.

Otkazani ili odgođeni i ostali filmski festivali diljem svijeta

Ovih se dana, točnije od 13. do 22. ožujka, trebao održati i SXSW festival (South by Southwest) u Austinu (Texas, SAD), no događaj, koji godišnje privuče oko 400 000 posjetitelja, je otkazan.

Međunarodni filmski festival u Pragu Febiofest trebao se održati od 19. do 27. ožujka, no zbog novonastale situacije održat će se od 18. do 25. rujna 2020.

44. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Hong Kongu također je odgođeno do daljnjeg, a trebao se održati od 24. ožujka do 6. travnja.

Njujorški Filmski festival Tribeca se trebao održati od 15. do 26. travnja, no i on je odgođen do daljnjeg.

SEEfest - Filmski festival jugoistočne Europe trebao se u Los Angelesu odvijati od 29. travnja do 6. svibnja, no i on je odgođen. Organizatori se nadaju da će se festival ipak moći održati krajem proljeća.

Jedan od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma, onaj u njemačkom Oberhausenu, svoje 66. izdanje otkazuje. Festival se trebao održati od 13. do 18. svibnja, a na njemu se, ističu organizatori, trebalo prikazati više od 500 filmova iz 70 zemalja.

Odgađa se i 74. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu koji se trebao održati od 17. do 28. lipnja. Organizatori festivala poručuju da 'razmišljaju koji se dijelovi festivala mogu održati kasnije ove godine', a o novim će datumima, ističu, na vrijeme obavijestiti javnost.