Nacionalna katedrala u Washingtonu dobiva repliku od Lego kocaka, najveću na svijetu

Čelnici Nacionalne katedrale u Washingtonu osmislili su jedinstven projekt kojim će nastojati prikupiti određena sredstava za obnovu katedrale, izradit će repliku katedrale od Lego kocaka

Matija Pavlić utorak, 14. svibnja 2019. u 06:00

Potaknuti događanjima oko katedrale Notre-Dame u Parizu od 15. travnja ove godine, ali i vlastitim iskustvima zbog potresa 2011. godine, čelništvo Nacionalne katedrale u Washingtonu (druge najveće crkve u SAD-u) smislilo je poseban projekt za obnovu katedrale od oštećenja nastalih u spomenutom potresu.

U suradnji s Bright Bricksom (profesionalna Lego građevinska tvrtka), izradit će se velika replika katedrale od Lego kocaka u omjeru 1:40, što znači da bi to trebala biti najveća katedrala od Lego kocaka na svijetu. Sastojati će se od oko 500 tisuća plastičnih Lego kocki od kojih svaka teži 612 kilograma. Duljina replike katedrale iznosi 4 metara, širina 2,5 metra, a uzdiže se 3,35 metra iznad svoje povišene platforme.

Dizajneri i zaposlenici Bright Bricksa stvorili su upute za izgradnju same replike katedrale, vrijedi izdvojiti dizajnera Romãoa Santosa kojeg je zapao kompliciran zadatak dizajniranja replike u CAD softveru. Prava katedrala između ostalog sadrži 112 gargojla, 215 vitraja te 288 kamenih anđela, a za reprodukciju svakog pojedinog stupa potrebno je utrošiti 700 Lego kocaka.

S druge strane, tu su donatori koji će za svaku individualnu Lego kocku potrebnu za izgradnju replike moći uplatiti 2 američka dolara. Sva prikupljena sredstva idu u fond za obnovu elemenata prave katedrale oštećene potresom prije osam godina. Dosad je za potrebe obnove prikupljeno 15 od potrebnih 19 milijuna američkih dolara pa će upravo replika biti jedan od načina prikupljanja dodatnih sredstva za potrebe obnove.

Potencijalne donatore i posjetitelje replike katedrale trebala bi privući i činjenica da su tradicionalni neogotički elementi u replici zamijenjeni raznim Lego proizvodima, glava Darth Vadera nalazit će se u ulozi jednog od gargojla, mali kameni anđeli napravljeni su od glava dronova iz Star Warsa, dok je vanjska ograda napravljena od čarobnih štapića Harryja Pottera. Dosad je dovršena trećina makete, a ostatak bi trebao biti dovršen do kraja ove godine.